Marković predstavio Stranku evropskog progresa: Ne vidimo Crnu Goru onako kako je vidi novo rukovodstvo DPS-a

“Sa Milom Đukanovićem sam sarađivao 30 godina. Dijelili smo i lične i porodične odnose. Nismo se vidjeli neko vrijeme, ali drugačije gledamo na ono što je potrebno Crnoj Gori”, rekao je Marković

Evropski progres je otvoren za sve koji na posljednjim parlamentarnim izborima nisu prepoznali bilo koga kao kredibilnog.

To je na predstavljaju partije Stranka evropskog progresa rekao bivši crnogorski premijer Duško Marković.

“Stranka evropskog progresa je stranka svakog člana a ne samo Duška Markovića. Ja sam samo jedan od pokretača”, rekao je Marković.

On je kazao da država i institucije gube povjerenje građana.

“Naša vrata su otvorena za sve koji na posljednjim izborima nisu prepoznali bilo kog kao kredibilnog. Evropska stabilnost je ugrožena”, kazao je Marković.

On je rekao i da u tom pokretu Crnu Goru ne vide “onako kako je vidi Demokratska partija socijalista (DPS) sa novim rukovodstvom”.

Novinarima je Marković rekao i da se sa bivšim liderom DPS-a Milom Đukanovićem nije vidio neko vrijeme, te da njih dvojica drugačije gledaju na ono što je potrebno Crnoj Gori.

“NE VIDIMO CRNU GORU ONAKO KAKO JE VIDI DPS SA NOVIM RUKOVODSTVOM, SA ĐUKANOVIĆEM SE NISAM VIDIO NEKO VRIJEME”

Na pitanje novinara zašto se razišao sa DPS-om i da li ih vidi kao partnere, Marković je kazao da je izašao iz partije.

“Prisjećam se dana kad samo obezbijedili mir i stabilnost u Crnoj gori i sigurnost za desetine hiljada izbjeglica. 2006. godine smo ostvarili san svakog građanina, a da svoje ime i prezime vratimo na mapu svijeta. U tom procesu sam učestvovao. Kasnije smo Crnu Goru okrenuli ka EU”, rekao je Marković.

Dodao je da je kao ministar pravde vodio proces oko početka pregovora za sedam ključnih poglavlja, te da je za mandata Vlade koju je prevodio Crna Gora postala članica NATO.

“Mi Crnu Goru ne vidimo onako kako je vidi DPS sa novim rukovodstvom. Mi unutar Crne Gore moramo biti složni, a ne da tjeramo jedni druge. Mi imamo svoj put, a DPS sa ovim rukovodstvom svoj. Što se tiče koalicija – ne želimo da sad kažemo sarađivaćemo sa ovim ili onom strankom. Moramo se prvo predstaviti građanima. Ako postanemo parlamentarna stranka, sarađivaćemo sa svima koji Crnoj Gori žele dobro”, rekao je Marković.

Na pitanje novinara TV Vijesti da li će razmotriti saradnju sa parlamentarnom većinom, rekao je da je spreman da sarađuje sa svima koji Crnu Goru vide kao evropsko društvo

“Sa Milom Đukanovićem sam sarađivao 30 godina. Dijelili smo i lične i porodične odnose. Nismo se vidjeli neko vrijeme, ali drugačije gledamo na ono što je potrebno Crnoj Gori”, rekao je Marković.

Na pitanje šta je DPS radio loše prije avgusta 2020. on je kazao da je DPS “pravio greške dok je radio na istorijskim procesima”.

“Zbog tih grešaka je i otišao u opoziciju. Moja pripadnost je i veliko iskustvo da se ne treba baviti samo strateškim stvarima već se okrenuti i svom okruženju. Uređivali smo kuću, ali ne i dvorište. To sagledavanje će mi pomoći da u ovoj stranci spriječim one loše prakse koje su me pratile. Ja sam i dalje ponosan na ono što smo postigli u DPS”, rekao je Marković.

“ZA ČETIRI GODINE MOJE VLADE POKRENUTI MNOGI PROJEKTI, OTVORENI LUKSUZNI HOTELI…”

Na pitanje novinara koji je ekonomski program partije, Marković je kazao da je 2019. godina postala referentna godina na ekonomskom planu.

“Crna Gora je bila prestižna deatinacija. 2017. godine smo postali članica NATO i to je bila eksplozija investitora. On je podsjetio da su za četiri godine njegove Vlade otvoreni luksuzni hoteli, projekti hidroelektrana i vjeteoelektrana, ali i da je Crnu Goru posjetio potpredsjednik SAD Majk Pens”.

Marković je dodao da će, u susret skupštini stranke, raditi detaljan program koji će biti koncipiran na ekonomskom razvoju – u energetici, poljoprivredi turizmu, ali i digitalnoj ekonomiji.

DAMJANOVIĆ: MARKOVIĆ BIO DOBAR PREMIJER; MUSTAJBAŠIĆ: POLITIČKA SCENA KONTAMINIRANA PREPUCAVANJIMA NA DNEVNOM NIVOU

Članica izvršnog odbora i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović koja se obratila putem video linka je istakla da je Marković bio dobar premijer i da je pružio podršku projektima koje je ministarstvo na čijem je ona čelu bila predložilo za vrijeme trajanja njenog mandata.

Ilzona Ljuljđuraj, članica Stranke evropskog progresa, je kazala da ulazi “u projekat jer smatra da je to ono što je potrebno Crnoj Gori”.

“Ako je vrhunac postojeće vlasti njihov revanšizam, neću se uplašiti”, rekla je Ljuljđuraj.

Ljekarka i član Inicijativnog odbora Jelena Knežević je kazala da je za njih najveća vrijednost stabilna Crne Gore.

“Krajnje vrijeme je da se okrenemo ozdravljenju Crne Gore, a da se okanemo retrogradne priče, pogotovo nacionalizma. Obećavam da ćete biti iznenađeni konkretnim rješenjima koje ćemo predložiti”, rekla je Knežević.

Profesorica jezika i književnosti Mira Lakčević kazala je da tri decenije radi u prosveti i da “shvatamo kako su najnovija dešavanja u školama crveni alarm”.

“Ovaj tim ljudi je uzeo stvar u svoje ruke i želi da pomogne unapređenju prosvete”, dodala je Lakčević.

Admir Mustajbašić je ocijenio da je politička scena kontaminirana prepucavanjima na dnevnom nivou.

“Duboko verujemo da samo kroz istinski dijalog možemo stvoriti napredak”, rekao je Mustajbašić.

Preduzetnik Vlastimir Ristić je podsjetio da je nakon samostalnosti, Crna Gora postala članica NATO, te da je na putu da ostvari još jedan cilj – članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Želimo da stvorimo društvo u kom će se cijeniti znanje, a ne partijske knjižice”, rekao je Ristić.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Duško Marković (GOV.ME)

Idi na VRH
error: Content is protected !!