Duško Marković predstavlja Stranku evropskog progresa

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević…

Partija nekadašnjeg premijera Duška Markovića, čije je formiranje u završnoj fazi i koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena javnosti, zvaće se Stranka evropskog progresa – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, inicijativni odbor buduće partije finalizovao je u petak odluke i operativne aktivnosti za njeno javno predstavljanje, te utvrdio naziv i logo stranke.

“Procesuiran je zahtjev za registraciju imena. Sve je spremno, i javnosti će ova ideja i njeni nosioci biti predstavljeni u narednih nekoliko dana, na konferenciji za medije. Biće predstavljen politički manifest stranke, čime se kreće u dalje konkretne programske aktivnosti”, rekao je izvor “Vijesti”.

Taj sagovornik je kazao da je u inicijativnom odboru buduće stranke 50 – 60 članova.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević…

U inicijativnom odboru su i specijalista iz oblasti anesteziologije, reumatologije i intenzivne terapije Jelena Knežević, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Mira Lakčević, blogerka Jelena Caričić, nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ivan Popović, magistarka međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Rozalina Ljuljđuraj, asistentkinja u nastavi u srednjoj školi u Kotoru Vanja Mijanović…

Izvor “Vijesti” navodi da se u budućoj Markovićevoj partiji već raspravlja o tome gdje bi mogao biti njen prvi izborni nastup, te da razmatraju mogućnost da izađu na lokalne izbore tamo gdje budu raspisani. Poručuje da će stranka biti spremna za to.

Marković nije želio da govori za “Vijesti” o partiji, rekavši da je sa članovima inicijativnog odbora dogovoren zajednički javni nastup. Samo je kazao da nije u pitanju projekat pojedinca, “pa ni Duška Markovića”, već, kako je naveo, “stotina kredibilnih pojedinaca svjesnih da su Crnoj Gori potrebne promjene i odlučnih da rade na tom planu”.

“Vijesti” su prije petnaestak dana objavile da je finalizovan inicijativni odbor Markovićeve partije, i da će u njemu biti doktori nauka, profesori, ljekari, inženjeri, ugledni pravnici, ekonomisti… S Markovićem će u stranci biti nekadašnja ministarka u njegovoj vladi i bivša potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS), Sanja Damjanović.

Izvor “Vijesti” tada je rekao da će se stranka programski temeljiti “na civilizacijskim i evropskim vrijednostima”, i da je “građanski karakter društva temeljni princip njenog političkog djelovanja”.

“Ne samo u političkom, već i u javnom prostoru potrebno je više pristojnosti, kulture i uvažavanja. Treba da eliminišemo retoriku podjela na patriote i izdajnike i afirmišemo međusobno razumijevanje, da ne tragamo za onim što nas razdvaja, nego za onim što će nas približiti”, poručio je sagovornik.

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u, u kom je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime obavljao visoke državne funkcije. Prethodno je, početkom novembra prošle godine, najavio mogućnost formiranja partije, rekavši da ne razmišlja samo o tome, već i šta sve treba uraditi “u evropskom i građanskom bloku, da bismo se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”.

On je tada kritikovao DPS zbog unutarstranačkih reformi, rekavši da su bile personalne, a ne široke, za koje se zalagao.

“… Što nije bio dobar pristup”, ocijenio je, dodajući da je odmah nakon izbora 2020. godine tražio održavanje vanrednog kongresa DPS-a kako bi se utvrdila odgovornost za izborni poraz.

Na tim izborima lista DPS-a je nosila ime dugogodišnjeg šefa stranke Mila Đukanovića, a njen nosilac je bio Marković.

Na kongresu DPS-a u januaru 2021. izabrana su nova rukovodstva organa stranke, u kojima više nije bilo Markovića. U političkim krugovima spekulisalo se da je Đukanović predložio svom zamjeniku da se povuku radi dolaska mlađeg kadra, čak i da je i Marković to iznio na jednoj od sjednica partijskih organa. Međutim, Đukanović je ostao šef partije do neposrednih izbora u februaru ove godine, na kojima ga je zamijenio Danijel Živković.

Marković je u novembru prošle godine rekao da je DPS 2020. izgubio izbore za nekoliko hiljada glasova, odnosno da je imao oko 140.000, a da je na posljednjim izborima, održanim u junu prošle godine, prepolovio rezultat, osvojivši 70.000. Prema njegovim riječima, postojao je pritisak međunarodne zajednice i političke konkurencije da “odu stari, a dođu mladi”, ali da se sada, “kad mladi dođu pa kažu nešto što nije podobno vrhu partije, proglašavaju izdajnicima”.

Iz DPS-a su, nakon Markovićeve najave mogućnosti formiranja partije i kritika na račune DPS-a, kazali da on nije saopštio ništa novo i ništa što nije govorio na stranačkim sastancima.

FUNKCIJE I AFERE

Osim premijerske, Marković je obavljao i funkcije ministra pravde, potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)…

Njega politički protivnici, ali i dio nevladinog sektora nazivaju “crnom kutijom” DPS-ovog režima i povezuju s mnogim aferama. Između ostalog, sa švercom cigareta i tzv. mojkovačkim kriminalnim klanom, što je on više puta negirao, tvrdeći da su te optužbe “najobičnija” glupost”. Spočitava mu se i to što ne želi da govori o nerasvijetljenim ubistvima iz vremena dok je bio na čelu Službe državne bezbjednosti. Zbog afere “Moldavka S. Č.”, Socijaldemokratska partija je 2003. godine odbila da podrži njegovo imenovanje za ministra policije.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Duško Marković (GOV.ME)

Idi na VRH
error: Content is protected !!