Švedski političar Adnan Dibrani, koji je spasio bebu iz Morače, izabran za poslanika Evropskog parlamenta

Adnan Dibrani rođen je 1985. godine. Imao sedam godina kada se njegova porodica iz Kosovske Mitrovice preselila u Švedsku. Studirao je ekonomiju, a prije odlaska u politiku bio je bankarski službenik. Prvi je Albanac sa Kosova koji će sjediti kao u Evropskom parlamentu

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U izjavi koju je dao kada su ga Socijaldemokrate najavile kao kandidata, izrazio je nadu da će njegovo porijeklo biti dodatna vrijednost u poslu koji ga očekuje.

„Nije da sam se prijavio za ovo. Ali mislim da će biti zabavno. Dolazim sa Balkana i možda je u ovim vremenima prednost imati nekoga ko razumije i Istok i Zapad“, kazao je Dibrani tada, kako prenosi eu.me.

Crnogorskoj i regionalnoj javnosti postao poznat u martu prošle godine, kada je zajedno sa još tri osobe u herojskom činu spasio bebu iz ledene Morače. Bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, koja je pratila izborni dan u Crnoj Gori, pišu “Vijesti”. Tada je u izjavi za Pobjedu objasnio šta se tog radnog dana desilo u Podgorici.

„Prelazio sam most i pogledao ka vodi kada sam vidio da žena i dijete plutaju rijekom. Neki drugi momci su došli, spustili se do rijeke i izvukli bebu iz vode, dok su drugi pozvali Hitnu pomoć. Potrčao sam ka njima i vidio da drže bebu, koja nije davala znake života. Pošto imam malo dijete kod kuće, znao sam šta treba raditi u ovakvim situacijama“, ispričao je tada Adnan.

Nakon četiri mjeseca, Adnan je ponovo došao u Podgoricu i sreo se sa porodicom dječaka čiji je život spasio.

“Ono što me je najviše obradovalo jeste da je dječak savršeno zdrav, uspješno se oporavio i samo se smije”, rekao je Dibrani za medije po povratku u Crnu Goru.

Adnan Dibrani rođen je 1985. godine. Imao sedam godina kada se njegova porodica iz Kosovske Mitrovice preselila u Švedsku. Studirao je ekonomiju, a prije odlaska u politiku bio je bankarski službenik. Prvi je Albanac sa Kosova koji će sjediti kao u Evropskom parlamentu.

Na izborima za Evropski parlament najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 184 poslanička mjesta. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 139 mjesta, dok će Grupi Obnovimo Evropu pripasti 80 mandata, a Zelenima 52. Desno orijentisana Identitet i demokratija ima 58, a Evropski konzervativci i reformisti 73 mandat. Liberali su izgubili čak 20 mjesta u odnosu na prethodni saziv, dok je ljevici pripalo 36 mandata.

Prvi zadatak za nove evroposlanike će biti da izaberu šefa ili šeficu Evropske komisije. NIjedna pojedinačna grupa nema većinu u Evropskom parlamentu, zbog toga će i ovoga puta za važne odluke biti potrebna koalicija.

Pravo glasa na izborima za Evropski parlament, koji su trajali od četvrtka do nedjelje, imalo oko 360 miliona ljudi u 27 država članica EU. Novi saziv imaće 720 poslanika, 15 više nego u dosadašnjem.

Foto: Screenshot/Kanal 10

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!