Uhapšen Fahrudin Radončić, policija pretresa njegove objekte

“Policijski službenici SIPA-e danas su, u operativnoj akciji ‘Lutka2’, na području Hadžića slobode lišili osobu inicijala F.R., zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz Člana 241. KZ BiH ‘Ometanje rada pravosuđa'”, navodi se u saopćenju SIPA-e

Postupajući po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su u ponedjeljak poslije podne lišili su slobode Fahrudina Radončića, saopćeno je iz Tužiteljstva.

Radončić je lider bh. Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

“Navedeni osumnjičeni pod istragom je i osumnjičen je za krivično djelo ometanja rada pravosuđa (Član 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine)”, piše u saopćenju.

Uporedo s lišavanjem slobode, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na nekoliko lokacija.

Jedna od njih je i Avaz Twist Tower, odnosno prostorije Dnevnog avaza.

Informaciju o pretresu redakcije navedenog lista potvrdila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, te kako se akcija provodi po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Policijski službenici SIPA-e danas su, u operativnoj akciji ‘Lutka2’, na području Hadžića slobode lišili osobu inicijala F.R., zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz Člana 241. KZ BiH ‘Ometanje rada pravosuđa'”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

“U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.”

Dodaje se kako je Radončić priveden “u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade”.

Prije dvije sedmice privedeni su i Bakir Dautbašić iz i Bilsena Šahman, članovi SBB-a, zbog navodnog ometanja istrage u slučaju Nasera Kelmendija, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a kojeg javnost godinama dovodi u vezu s Radončićem.

Tužilac Božo Mihajlović rekao je da je svjedokinja Azra Sarić, u predmetu koji se vodi protiv Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, izjavila da su Dautbašić i Šahman na nju vršili pritisak da u svom iskazu ne spominje Fahrudina Radončića.

Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor, a Dautbašić je suspendiran sa pozicije sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

SBB ga je ipak kandidirao za poziciju ministra transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!