Nevrijeme u SAD: Majka i dijete preminuli u autu dok je otac vani čistio snijeg

Majka i dvoje djece sjedili su u upaljenom automobilu dok je otac bio vani i čistio snijeg s automobila. No, ispušna cijev je sve vrijeme bila zatrpana snijegom. Dvadeset minuta kasnije, kad je otac napokon očistio snijeg i ušao u automobil, majka i jednogodišnji sin već su bili mrtvi, a trogodišnja kći gotovo da nije davala znakove života

Istočna obala SAD-a oporavlja se postepeno od neviđene snježne oluje u kojoj je poginulo najmanje 25 ljudi te paralizirano ostalo nekoliko velikih gradova, među kojima New York.

OTROVALI SE UGLJENIM MONOKSIDOM

New Jersey je potresla tragična sudbina koja je zadesila mladu majku (23) i njeno jednogodišnje dijete. Oni su se otrovali ugljenim monoksidom i to dok su bili u automobilu.

Majka i dvoje djece sjedili su u upaljenom automobilu dok je otac bio vani i čistio snijeg s automobila. No, ispušna cijev je sve vrijeme bila zatrpana snijegom. Dvadeset minuta kasnije, kad je otac napokon očistio snijeg i ušao u automobil, majka i jednogodišnji sin već su bili mrtvi, a trogodišnja kći gotovo da nije davala znakove života.

Prebacili su je u bolnicu i njeno je stanje kritično. New York se u nedjelju polako oporavljao od snježne mećave, dok je snijeg zablokirao američku prijestolnicu Washington i okolna područja te će svi vladini kao i lokalni uredi u ponedjeljak ostati zatvoreni.

Operacije raščišćavanja snijega odvijale su se punom parom u nedjelju jer je u oluji Jonas bez prestanka u desetak država padala velika količina snijega tokom više od 36 sati, sve do noći sa subote na nedjelju, izazvavši nevolje i poremetivši život za oko 85 milijuna ljudi.

– U eri smo ekstremnih klimatskih događaja – izjavio je njujorški gradonačelnik Bill de Blasio, ocjenjujući da će fenomeni tih razmjera postati uobičajeni.

Dok se New York u nedjelju pomalo oporavljao, a njegovi stanovnici i turisti koristili vanrednu priliku za snježne radosti na gradskim lokacijama pokrivenim snijegom, u Washingtonu je ostala na snazi zabrana prometa, dok je cijeli gradski prijevozni sistem ostao tokom dana zatvoren.

Vlasti su objavile da će vladini uredi u ponedjeljak u Washingtonu ostati zatvoreni, jednako kao i lokalni uredi te škole u Okrugu Kolumbija i dijelovima Marylanda i Virginije, čiji državni uredi također ostaju u ponedjeljak zatvoreni. Uprkos tome, i u Washingtonu su stanovnici iskoristili priliku uživati u snijegu na gradskim ulicama poput onih koje je veselilo skijanje i sanjkanje niz stepenice Lincoln Memoriala.

Smrtni slučajevi

Snježno nevrijeme koje je zadnjih dana pogodilo SAD ostavilo je za sobom 20-tak umrlih u nekoliko država. Najmanje 25 osoba smrtno je stradalo zbog nevremena, rekli su lokalni dužnosnici, prenose mediji.

Pet ih je preminulo na području New Yorka, šest u Sjevernoj Karolini, šest u Virginiji i dvoje u Kentuckyju te po jedna u Marylandu, Arkansasu, Ohiu, Delawareu, Južnoj Karolini i u Washingtonu. Znatan broj mrtvih poginuo je u prometnim nesrećama ali i od srčanih udara koji ih je zadesio pri čišćenju snijega.

Jedna porodica, majka (46), otac (46) i 18-godišnji sin ostali su zatrpani sa snowmobilom u planini u Wyomingu. Nakon tri dana, otac i sin su preživjeli, a majka je umrla.

Za New York je ovo bilo drugo najveće snježno nevrijeme u gradskoj povijesti, sa 68 cm snijega izmjerenih u Central Parku u subotu u ponoć, što je vrlo blizu rekordno izmjerenim 68,3 cm 2006. godine, objavio je nacionalni meteorološki ured.

Guverner države New York Andrew Cuomo ukinuo je u nedjelju u podne zabranu prometa na području New Yorka, no ostalo je na snazi proglašeno izvanredno stanje. Većina gradskog prometa počela je funkcionirati rano poslijepodne, a i pozorišta na Broadwayu otvorila su se u nedjelju nakon što ih je snježna oluja u subotu navečer ostavila u mraku.

Prognoze meteorloga

Nacionalni meteorološki ured objavio je da je u Washingtonu u Zoološkom vrtu izmjereno 57 cm snijega, dok je u međunarodnoj zračnoj luci Baltimore-Washington izmjereno rekordnih 74,2 cm snijega. Ukupni rekord zabilježen je u Glengarry u Zapadnoj Virginiji, gdje je izmjereno 106,7 cm snijega.

U New Jerseyju nekoliko gradova na južnoj obali države doživjelo je poplave kao i nestanak struje.

Pogođene su i zračne luke otkazivanjem više od 11.000 letova od petka do nedjelje.

Oba washingtonska aerodroma ostala su u nedjelju zatvorena, ali tri u zoni New Yorka službeno su bila otvorena te dio letova zagarantovan.

Negativne temperature, znatno niže od onih zabilježenih u subotu, komplicirale su zadatak službi čistoće suočenih s tvrdim snijegom i poledicom.

Prognoza najavljuje više temperature i sunce tokom sljedećih dana, što bi mogla pridonijeti raščišćavanju snježnih nanosa.

Izvor: Avaz

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!