Milijarderi u Kaliforniji prave “utopijski grad” za 400.000 ljudi sa spremnim radnim mjestima za sve: Ali, postoji jedna caka (VIDEO)

Projekat “California Forever” bi mogao donijeti veliki broj radnih mjesta i promijeniti ekonomsku sliku ruralne Kalifornije. Međutim, projekat se suočava sa žestokim lokalnim protivljenjem, uključujući i političare i ekološke i poljoprivredne organizacije

Grupa milijardera, pod nazivom “California Forever”, planira izgradnju novog grada u ruralnoj Kaliforniji. Kupili su 50.000 hektara zemlje vrijedne skoro milijardu dolara, sa planom da stvore “staromodni” grad, sa potencijalom da naraste do 400.000 stanovnika. Grupa tvrdi da već ima zainteresovane kompanije za otvaranje radnih mjesta u novom gradu.

Projekat “California Forever” bi mogao donijeti veliki broj radnih mjesta i promijeniti ekonomsku sliku ruralne Kalifornije. Međutim, projekat se suočava sa žestokim lokalnim protivljenjem, uključujući i političare i ekološke i poljoprivredne organizacije.

ZAGARANTOVANA RADNA MJESTA

Među kompanijama koje su izrazile interesovanje za otvaranje radnih mjesta u novom gradu su proizvođač vazduhoplovstva i odbrane Hadrian, Serve Robotics, koji pravi samovozeće robote za isporuku hrane, i Living Carbon, koji uzgaja biljke koje apsorbuju više ugljenika od običnih biljaka.

Jan Sramek, bivši bankar Goldman Saksa koji vodi grupu, tvrdi da ima dovoljno zainteresovanih za projekat da bi on mogao da funkcioniše.

Grupa planira da izgradi vrhunske sportske objekte, uključujući objekte za bejzbol, fudbal, košarku, odbojku, tenis, gimnastiku i plivanje. Takođe planiraju da izdvoje 70 miliona dolara za finansiranje stipendija za koledž i stručnu obuku, ili za pokretanje ili razvoj malih preduzeća u novom gradu.

Iako projekat ima potencijal da donese ekonomski rast, on se suočava sa protivljenjem lokalnih političara i ekoloških i poljoprivrednih organizacija koji tvrdi da sve ovo “zvuči previše dobro da bi bilo istinito”. Solano Land Trust, koji posjeduje i upravlja 25.000 hektara otvorenog prostora, glasao je da blokira projekat, tvrdeći da bi to imalo štetni uticaj na vodne resurse okruga Solano, kvalitet vazduha, saobraćaj, poljoprivredno zemljište i prirodno okruženje”.

Iako se projekat suočava sa protivljenjem, “California Forever” je uspjela da prikupi dovoljno potpisa da bi se projekat našao na dnevnom redu nadzornog odbora okruga Solano sledećeg mjeseca. Očekuje se da će odbor naručiti studiju o tome kako će projekat uticati na lokalni saobraćaj, zagađenje i štetu po životnu sredinu.

Inače, Sramek, “lider California Forever”, je 36-godišnje finansijsko čudo koji je stekao ime i bogatstvo do svojih ranih dvadesetih godina kao trgovac na tržištima u razvoju u čuvenoj londonskoj kancelariji Goldman Saksa. U 2009. godini, kada je imao samo 22 godine, Sramek je bio najmlađi finansijer ikada imenovan na godišnju listu finansijskih vijesti od 100 zvijezda u usponu”.

Nekoliko dana nakon svog 24. rođendana, Sramek je misteriozno napustio Goldman Saks i tek sada se ponovo čulo za njega.

STAROSJEDIOCI SE POBUNILI

Prošlog decembra, Sramek se obratio gomili od oko 150 rančera na prilično burnom sastanku u gradskoj skupštini. Na sastanku u sali Američke legije, optužbe da Sramekova firma iz Silicijumske doline – već najveća imovina u okrugu – raseljava stanovnike bile su mnogobrojne, a nekoliko njih je navelo istoriju svojih porodica u regionu.

Kompanija takođe vodi tužbu od 510 miliona dolara protiv vlasnika imovine, navodeći da su farmeri namještali cijene. Sramek je na sastanku odbio da se povuče i ostao pri stavu da neće povući tužbu.

“Vjerujem da smo bili izuzetno razumni u želji da vodimo diskusiju, a vi i vaša porodica ste bili ti koji to ne želite“, rekao je Sramek Margaret Anderson, koja je navedena u tužbi.

Prilično ljuta Andersonova – koja decenijama posjeduje farmu u okolini sa suprugom i dvoje djece – odgovorila je: “Ne nadamo se da ćemo se naseliti, jer ne želimo da prodamo svoju zemlju. Nadamo se da ćete odustati od tužbe”.

Jedan od prisutnih koji već šest generacija živi na toj zemlji pitao ga je da li će se obavezati da će odustati od tužbe protiv lokalnih farmera koji nisu u skladu sa njegovom vizijom, a u pokušaju dobre volje da se promijeni način na koji komunicira sa njihovom zajednicom.

Sramek je odgovorio tako što je navodne radnje tuženih zemljoposjednika – udruživanje radi povećanja cijene svog zemljišta – nazvao “nezakonitim i kriminalnim”.

Odgovor je izazvao podsmijeh, jer je nekoliko drugih – uključujući nekoliko optuženih – takođe pozvalo Srameka da odustane od tužbe.

Nečujno stojeći u skromnoj košulji na dugmad, trgovac akcijama koji je postao filantrop stajao je i slušao, ali je ostao nepokolebljiv u svom zavjetu da će pokrenuti pravni postupak protiv zemljoposjednika.

Izvor: “Blic”

Foto: Screenshot/East Solano Plan

Idi na VRH
error: Content is protected !!