Preminuo bosanskohercegovački glumac Haris Burina

Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: „Audicija“, „Tetovirano pozorište“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“. Zapažene su njegove uloge u filmovima „Go West“, u režiji Ahmeda Imamovića, i „Nafaka“, režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji „Lud zbunjen normalan“

Bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac Haris Burina preminuo je sinoć u 61. godini u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Burina, kojem je ranije dijagnostikovan karcinom, preminuo je na Odeljenju urgentnog bloka.

Haris Burina je, prenosi N1, rođen 2. februara 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije.

Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: „Audicija“, „Tetovirano pozorište“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“.

Nekoliko godina živio je u Francuskoj te osnovao pozorište „La Fenetre“, u kojem je nastala i njegova predstava „Ptice Sarajeva“.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima „Go West“, u režiji Ahmeda Imamovića, i „Nafaka“, režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji „Lud zbunjen normalan“.

Foto: Screenshot/Oslobođenje

Idi na VRH
error: Content is protected !!