Trkanjec: Nadajmo se da je Izrael dobio informacije dovoljno rano, inače se otvaraju vrata pakla

Najbolji scenarij ovog trenutka je da izraelski protuzračni sustavi zaustave većinu besposadnih letjelica i krstarećih projektila, a da dio koji padne na izraelski teritorij ne izazove ljudske žrtve, materijalna šteta je prihvatljiva. U tom slučaju Izrael vjerojatno ne bi reagirao pa bismo se našli u situaciji u kojoj svi pobjeđuju, iranski se režim opravdao pred domaćom javnosti da je oštro odgovorio “cionističkom režimu”, a nije došlo do širenja rata na regiju

Islamska Republika Iran pokrenula je val napada na Izrael, kako piše izraelski dnevni list Ha‘aretz na mrežnoj stranici, osim navodno sto besposadnih letjelica, kojima treba nekoliko sati da dosegnu mete, ispaljene su i krstareće rakete koje lete brže.

Nije bilo dvojbe hoće li Teheran uzvratiti na izraelski napad na diplomatski kompleks u Damasku 1. aprila, kad je ubijeno nekoliko visokorangiranih zapovjednika Iranske revolucionarne gardee, jedinica Quds koje vode operacije u regiji. Čekali smo vidjeti koju će opciju odgovora izabrati. Vodstvo Islamske Republike odlučilo se za napad na teritorij Izraela, operaciju koja donosi najveće rizike.

Vijest o napadu prvi je objavio RT što je signal da je Moskva možda bila upoznata s planovima. Nije isključeno da je vijest pravodobno proslijedila Izraelu kako bi mogao pravodobno pripremiti obranu. Treba uzeti u obzir opciju da je iransko vodstvo zaključilo da mora napasti, ali da će izvijestiti Izrael da ne dođe do ekslacije (model – eskalirati da bi deesakliralo).

Najbolji scenarij ovog trenutka je da izraelski protuzračni sustavi zaustave većinu besposadnih letjelica i krstarećih projektila, a da dio koji padne na izraelski teritorij ne izazove ljudske žrtve, materijalna šteta je prihvatljiva. U tom slučaju Izrael vjerojatno ne bi reagirao pa bismo se našli u situaciji u kojoj svi pobjeđuju, iranski se režim opravdao pred domaćom javnosti da je oštro odgovorio “cionističkom režimu”, a nije došlo do širenja rata na regiju.

Svaka druga opcija vodi prijetnji svih prijetnji, izraelskom odgovoru i lancu akcije-reakcije u koji se uključuje SAD. Izrael će se naći pod udarom Hezbollaha iz Libanona, aktivirat će se iračke milicije pod iranskom kontrolom i regija upada u spiralu nasilja. Otvaraju se vrata pakla.

Željko Trkanjec (Jutarnji list)

Ilustracija: Daily Mail

Idi na VRH
error: Content is protected !!