Bivši ministar osam sati tukao i mučio suprugu u restoranu, na kraju je umrla: Niko od prisutnih nije reagovao (VIDEO)

Krajem marta počelo je suđenje pred porotom gdje je tužilac Ajžan Aimaganova rekla da je bivši ministar satima tukao svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku. Kasnije je u istom restoranu pronađeno i tijelo nesrećne 31-godišnje žene. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora

Bivši kazahstanski ministar ekonomije Kvandik Bišimbajev ponovio je svoje svjedočenje pred porotom da nije kriv za smrt svoje supruge. Optužen je za mučenje, ubistvo i činjenje teškog krivičnog djela, dok je njegov rođak Baćitžan ​​Bajžanov optužen za neprijavljivanje zločina, prenosi Rferl.org.

Krajem marta počelo je suđenje pred porotom gdje je tužilac Ajžan Aimaganova rekla da je bivši ministar satima tukao svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku. Kasnije je u istom restoranu pronađeno i tijelo nesrećne 31-godišnje žene. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do 20 godina zatvora.

OBJAVLJEN I SNIMAK

Pojavio se i snimak iz restorana, prema kojem je premlaćivanje trajalo skoro osam sati, a za to vrijeme niko od prisutnih svjedoka nije pozvao policiju. Slučaj je privukao nacionalnu pažnju usred porasta nasilja u porodici u Kazahstanu, gdje se 1 od 6 žena suočila sa nekim oblikom fizičkog nasilja od strane partnera.

Kroz istoriju, nasilje u porodici je prolazilo je nekažnjeno u toj centralnoazijskoj zemlji i ne smatra se nezavisnim zločinom. Kazahstanski parlament godinama odlaže predlog zakona koji bi kriminalizovao nasilje u porodici, a žene čine samo četvrtinu kazahstanskih zakonodavaca.

Usred negodovanja javnosti zbog brutalne smrti Nukenove, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je javno pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da uzme slučaj pod posebnu kontrolu.

IZ UTICAJNE PORODICE, PUŠTEN NA SLOBODU RANIJE

Četrdesettrogodišnji Bišimbajev bio je ministar privrede od maja 2016. do kraja decembra iste godine, a prethodno je bio na različitim rukovodećim funkcijama u državnim agencijama, prenosi “Blic”. Dvije godine kasnije, zajedno sa još 22 učesnika, osuđen je za korupciju visokog profila, odnosno primanje mita i pronevjere dok je vodio državno preduzeće.

Sud u Astani ga je osudio na 10 godina zatvora, ali je Bišimbajev, koji potiče iz uticajne porodice, prevremeno pušten na slobodu zbog masovne amnestije koju je izdala vlada. Od 10 godina služio je samo 18 mjeseci.

MUP je ranije saopštio da se svake godine evidentira više od 100.000 slučajeva nasilja u porodici, iako je broj neregistrovanih slučajeva vjerovatno mnogo veći.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama pozivaju kazahstanske zvaničnike da zaustave širenje nasilja u porodici jer, prema podacima UN, u Kazahstanu godišnje od posledica nasilja u porodici umre 400 žena.

Foto: Saltanat Nukenova (Facebook/Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!