Kakva ironija sudbine: Melania je radila upravo ono što je Trump silno želio zabraniti milionima drugih

Tokom svog predsjedničkog mandata, Donald Tramp je podržavao zakonodavne mjere poput RAISE Acta, čiji je cilj bio ograničiti sponzorske prioritete – dakle mogućnost dobijanja državljanstva na konto člana porodice koji već jeste američki državljanin – na supružnike i maloljetnu djecu. Evidencija o useljeništvu pokazuje da je Melanija Tramp 2008. godine podnijela zahtjev za sponzorisanje svoje majke za legalni stalni boravak, poznat kao zelena karta, i dala je izjavu pod zakletvom da će finansijski podržati svoju majku

U trenucima u kojima je tadašnja predsjednička administracija Donalda  Trampa sprovodila oštru migracijsku politiku nastojeći da prekine puteve dobijanja zelene karte ili državljanstva putem drugih članova porodice, Melanija Tramp sprovodila je operaciju dobijanja američkog državljanstva za svoju majku Amaliju Knavs. Drugim riječima, Melanija je radila upravo ono što je Tramp silno želio da zabrani milionima drugih. Savezna useljenička evidencija objavljena u ponedjeljak, koju je analizirao Washington post, detaljno prenosi njen put do državljanstva.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Donald Tramp je podržavao zakonodavne mjere poput RAISE Acta, čiji je cilj bio ograničiti sponzorske prioritete – dakle mogućnost dobijanja državljanstva na konto člana porodice koji već jeste američki državljanin – na supružnike i maloljetnu djecu. Evidencija o useljeništvu pokazuje da je Melanija Tramp 2008. godine podnijela zahtjev za sponzorisanje svoje majke za legalni stalni boravak, poznat kao zelena karta, i dala je izjavu pod zakletvom da će finansijski podržati svoju majku.

Knavs, koja je preminula u januaru u 78. godini, u svojoj prijavi za useljeničku vizu je navela da je završila srednju školu 1964, pohađala Visoku školu za modni dizajn do 1966. u Sloveniji. Podaci pokazuju da je u trenutku kada je podnijela zahtjev za vizu tečno govorila slovenački i da je “učila engleski”. U zahtjevu za državljanstvo stoji da je otišla u penziju 1998. godine.

Knavs je redovno posjećivala SAD nakon što se Melanija preselila i postala državljanka. Melanija Tramp stigla je u SAD iz Slovenije 1996. radi manekenske karijere i dobila zelenu kartu oko 2001. godine. Za Trampa se udala 2005. godine i sljedeće godine dobila sina. Državljanka je postala 2006. godine.

Evidencija useljenika otkriva da je Knavs postala legalni stalni stanovnik 16. marta 2010. Nosioci zelene karte mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo SAD-a nakon pet godina. Ali, zapisi pokazuju da je Knavs čekala duže.

Zahtjev za američko državljanstvo podnijela je u avgustu 2017, nekoliko mjeseci nakon što je Tramp preuzeo dužnost i dok je na sva zvona kritikovao “lančanu migraciju”, misleći pod tim na proces legalizovanja migrantskog statusa porodičnim putem.

U vrijeme kada je trebala da položi test za američko državljanstvo, u maju 2018, Knavs je živjela u Tramp taueru u Njujorku. Ona nije imala poseban tretman dok je ispunjavala pitanja poput “je li bila povezana s Komunističkom strankom (ne) i bi li nosila oružje za obranu SAD-a (da). Tačno je odgovorila na pitanje koji je naziv američke himne. Na pitanje “Šta je vladavina prava?” nije imala odgovor.

Knavs je slavila uspješno polaganje zakletve za državljanstvo sa svojim suprugom Viktorom – čija imigraciona evidencija nije javna – 9. avgusta 2018. u Njujorku, i to, ironijom sudbine, nakon jednog od najgorih debakla Trampovog predsjedničkog mandata. Naime, njegova administracija u to je doba odvajala roditelje migrante od njihove djece na južnoj granici bez plana za njihovo ponovno spajanje. Trumpova administracija tada je priznala da su iz naručja roditelja uzeli više od 2.500 djece, neke toliko male da su ih majke još dojile – i smjestili u prilično neadekvatne kampove u teksaškoj pustinji.

A u to vrijeme, uz pomoć Melanije Trump, u SAD je, uz Viktora i Amaliju Knavs, sasvim legalno ušla i njihova druga ćerka Ines.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Donald i Melanija Tramp (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!