Prvak Crnogorskog narodnog pozorišta u SAD: Slobodan Marunović nastupa u Njujorku i Nju Džerziju

Kako su najavili organizatori njegovog nastupa u restoranu “Renaissance Hall”, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta će se predstaviti odlomcima iz pozorišnih predstava sa likovima iz dramske baštine i poezije Crne Gore (Potonja ura Njegoševa, Oktoih-Makarije, Krsto Zrnov, Balkanska carica, Pjesme Ali Binaka… Poezija Avda Međedovića, Jevrema Brkovića, Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Zuvdije Hodžića, Adrijana Vuksanovića, Esada Mekulija, Marina Cavelisa…)

Monodrama “Potonja ura Njegoševa”, u izvođenju glumca Slobodana Marunovića, a u režiji Blagote Erakovića, biće izvedena u Njujorku u petak, 29. marta, dok će u Nju Džerziju prvak Crnogorskog narodnog pozorišta gostovati dan kasnije.

Kako su nas obavijestili iz Generalnog konzulata Crne Gore, monodrama u Njujorku će biti izvedena u terminu od 19 – 20:30 časova u ESSENCE Theatre-Studio (Stage), 2653 Coney Island Ave. Brooklyn, NY 11223.

Marunović će predstavu izvesti u okviru Međunarodnog pozorišnog festivala „Bruklinski most“, u sklopu projekta „Odjek savremenog vremena“.

Prethodno, u srijedu, 27. marta, nastupit će u restoranu “Renaissance Hall”. Kako su najavili organizatori, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta će se predstaviti odlomcima iz pozorišnih predstava sa likovima iz dramske baštine i poezije Crne Gore (Potonja ura Njegoševa, Oktoih-Makarije, Krsto Zrnov, Balkanska carica, Pjesme Ali Binaka… Poezija Avda Međedovića, Jevrema Brkovića, Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Zuvdije Hodžića, Adrijana Vuksanovića, Esada Mekulija, Marina Cavelisa…)

Gledaoci u Nju Džerziju će imati šansu da gledaju predstavu u subotu, 30. marta, u Jersey City Theater centru. Tikete mogu kupiti na sljedećem linku

„Potonja ura Njegoševa“ je filozofska monodrama o poslednjim trenucima života pjesnika, filozofa i vladara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša (1826-1860). Ova složena monodrama je istaknuta pažljivo slojevitim odlomcima, elementima i fragmentima koji prikazuju sukobljavanje i stapanje istorijskih i društvenih planova, metafizičkih ideja i lične drame pjesnika, izražene Njegoševim riječima i shvatanjem života u poslednjim trenucima njegovog života.

To je veličanje vječnih i suštinskih pitanja o životu, smrti, sudbini, Bogu, ljubavi i svrsi postojanja uopšte.

Premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu, a izvedena je više od 1.500 puta u raznim gradovima i državama na svim kontinentima.

Slobodan Marunović je poznati crnogorski glumac. Kao član Crnogorskog narodnog pozorišta, od 1982. godine stvorio je čitavu galeriju likova u oko 100 predstava, kao i u Kraljevskom pozorištu i dr. Blagota Eraković je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1969. godine radi u Crnogorskom narodnom pozorištu. Bio je umjetnički direktor prvog crnogorskog pozorišnog festivala „Igre juga“ u Budvi.

Idi na VRH
error: Content is protected !!