Kineski naučnici stvorili prvo „AI dijete” (VIDEO)

Tong Tong može sam da uči, sebi dodjeljuje zadatke, tumači ljudske namjere i pokazuje emocije kao što su radost, bijes i tuga. „Tong Tong posjeduje um i nastoji da razumije ljude. Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost“, navodi se u videu koji je predstavlja javnosti

Tong Tong može sam da uči, sebi dodjeljuje zadatke, tumači ljudske namjere i pokazuje emocije kao što su radost, bijes i tuga.

Djevojčica Tong Tong je predstavljena na izložbi „Frontiers of General Artificial Intelligence“ u Pekingu krajem januara. U pitanju je virtuelni AI entitet sa sposobnostima sličnim onima koje ima dijete od tri do četiri godine, objavio je „South China Morning Post“.

Tong Tong može sam da uči, sebi dodjeljuje zadatke, tumači ljudske namjere i pokazuje emocije kao što su radost, bijes i tuga, piše Index.hr.

„Tong Tong posjeduje um i nastoji da razumije ljude. Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost“, navodi se u videu koji je predstavlja javnosti.

Tong Tong je razvio Pekinški institut za opštu vještačku inteligenciju (BIGAI) na čelu sa renomiranim kompjuterskim naučnikom, primijenjenim matematičarem i kognitivnim AI naučnikom Džu Songčunom.

Posjetioci izložbe, prenosi N1, su je navodno gledali kako podešava okvir za slike, čisti prosuto mlijeko i obavlja druge zadatke.

„Tong Test ima za cilj da osigura da se vještačka inteligencija može neprimijetno integrisati u ljudska okruženja. Ovaj inovativni pristup označava novi pravac u testiranju vještačke inteligencije, naglašavajući praktične mogućnosti i vrednosti za razvoj veštačke inteligencije koja koristi društvu“, objasnili su naučnici.

Očekuje se da će Tong Tong u budućnosti koegzistirati sa ljudima.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!