ŠOK SNIMAK: Američka balerina uhapšena u Rusiji jer je donirala 50 dolara Ukrajini, prijeti joj 20 godina robije

Karelina, prema navodima agencije TASS, ima dvojno američko i rusko državljanstvo. “Žena je uhapšena u ruskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom da je kupovala taktičke medicinske predmete, opremu, sredstva za uništavanje i municiju za ukrajinske oružane snage”, navodi se u saopštenju FSB, a prenosi CBS Time

Ruska služba bezbjednosti FSB uhapsila je u Moskvi američku balerinu ruskog porijekla pod optužbom za izdaju!

Grupa ruskih advokata specijalizovanih za slučajeve koji uključuju navodnu izdaju navodi da je uhapšena Ksenija Karelina iz Los Anđelesa (33) koja je optužena da je poslala nešto više od 50 dolara američkoj neprofitnoj organizaciji Razom koja šalje pomoć Ukrajini.

Karelina, prema navodima agencije TASS, ima dvojno američko i rusko državljanstvo.

“Žena je uhapšena u ruskom gradu Jekaterinburgu pod optužbom da je kupovala taktičke medicinske predmete, opremu, sredstva za uništavanje i municiju za ukrajinske oružane snage”, navodi se u saopštenju FSB, a prenosi CBS Time.

Na video-snimku koji je objavila ruska državna novinska agencija RIA, vidi se žena koja nosi bijelu jaknu i kapu navučenu preko lica dok je vode sa lisicama.

Izabela Korec, pijateljica uhapšene balerine, navodi za Dejli mejl da je Karelina uhapšena čim je sletjela u Moskvu 2. januara, nakon čega je saslušavana 13 sati i smještena u ledenu zatvorsku ćeliju sa još dvije žene koje su takođe optužene za izdaju. Korec navodi da je Karelina otputovala u zemlju svog rođenja da posjeti roditelje i sestru.

“Ksenija nije političar već estetičar i super slatka osoba koja je samo željela da pomogne. Američki je državljanin i ima pravo da radi šta god želi. Porodica joj je zaista nedostajala. Letjela je iz Istanbula u Rusiju i zadržana je odmah po dolasku”, navodi prijateljica.

Korec je rekla da je Karelinina najnovija poruka koju je poslala iz zatvora bila posebno zabrinjavajuća, piše “Kurir”.

“Tražila je da zatvori sve svoje poslove ovdje i plati sve račune kreditne kartice. Takođe, hoće da proda svoj auto jer ne zna kada se vraća”, navodi prijateljica.

Korec je dodala da je pokušala da angažuje advokate u Rusiji da zastupaju uhapšenu balerinu, ali je rekla da su uzeli 10.000 dolara i dali malo rezultata, osim što su prenijeli informacije o Karelininim strašnim okolnostima.

Izdaja u Rusiji nosi i kaznu doživotnog zatvora nakon što je predsjednik Vladimir Putin u aprilu potpisao ukaz kojim se maksimalna kazna povećava sa 20 godina. Rusija je 2023. otvorila 70 slučajeva izdaje dok su do sada optuženi osuđeni u 37 slučajeva.

Putin je nedavno rekao na konferenciji za medije da je voljan da sasluša ponudu SAD u vezi sa američkim državljanima Polom Vilanom i Evanom Gerškovičem koji su u pritvoru.

Foto: Ksenija Karelina (Facebook)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!