Ruske vlasti ne daju tijelo Navaljnog, zadržaće ga još 14 dana, oglasila se portparolka: Aleksejevo tijelo ide na hemijsko ispitivanje

Nakon što su ruske vlasti prošle nedjelje objavile da je Navaljni (47) umro, njegova majka i advokati otputovali su u sibirsku kaznenu koloniju gdje je bio zarobljen kako bi preuzeli tijelo, ali im vlasti do sada nisu odobrile pristup

Ruske vlasti zadržaće tijelo pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog još 14 dana, izjavila je u ponedjeljak njegova portparolka, piše dpa.

“Istražitelji su rekli advokatima i Aleksejevoj majci da im neće dati tijelo. Tijelo će biti pod nekom vrstom ‘hemijskog ispitivanja‘ još 14 dana”, napisala je Kira Jarmiš na X-u.

Nakon što su ruske vlasti prošle nedjelje objavile da je Navaljni (47) umro, njegova majka i advokati otputovali su u sibirsku kaznenu koloniju gdje je bio zarobljen kako bi preuzeli tijelo, ali im vlasti do sada nisu odobrile pristup.

Prema zatvorskim vlastima, Navaljni je u petak umro dok je šetao dvorištem na niskim temperaturama, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je Navaljni ubijen.

Navaljnijeva supruga posebno odgovornim smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nekoliko zapadnih lidera, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, takođe smatraju Kremlj odgovornim.

Foto: Aleksej Navaljni (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!