Ustanovljena književna nagrada “Ćamil Sijarić”

“Svaki grad bi poželio da ima pisca poput Ćamila Sijarića. On je slavu svog Bihora i Bijelog Polja pronio kroz svoja djela. Najmanje čime mu se Bijelo Polje može odužiti jeste ustanovljenje književne nagrade koja će nositi njegovo ime i koje će slaviti umjetnost pisane riječi. Benifiti ustanovljenja književne nagrade biće višestruki, obogatiće kulturni prostor Bijelog Polja, ali i Crne Gore, i učiniti da i Ćamil Sijarić dobije mjesto u tom prostoru koje mu pripada”, naglašavaju u saopštenju

Savjet bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”, na predlog direktora Centra Jasmina Ćorovića, ustanovio je književnu nagradu “Ćamil Sijarić”.

“Polazeći od Zakona o kulturi koji utvrđuje načela ostvarivanja i razvoja kulture, koji obavezuje državne i lokalne organe, samim tim i javne ustanove kulture, da podstiču, afirmišu i rade na zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da ravnopravno čuvaju i unapređuju sve kulturne identitete u poštovanju kulturne različitosti, osjetili smo obavezu da, shodno pomenutom, u čast ovog velikog pisca i pripovjedača ustanovimo književnu nagradu koja će nositi njegovo ime – ‘Ćamil Sijarić’, a koja će se dodjeljivati za najbolja prozna djela, roman ili priču (pripovjetku) svake godine u Bijelom Polju, 18. decembra, na dan rođenja ovog velikog pisca”, objašnjavaju u Centru.

Dodaju da u Crnoj Gori ne postoji književna nagrada koja nosi ime velikog bjelopoljskog, crnogorskog, jugoslovenskog, evropskog i svjetskog pripovijedača Ćamila Sijarića, i smatraju da se na ovaj način Bijelo Polje mora odužiti piscu ovakvog formata.

Ćamil Sijarić je rođen u Šipovicama kod Bijelog Polja 1913. godine. Završio je gimnaziju u Vranju, a Pravni fakultet u Beogradu, piše portal rtcg.me.

Među najznačajnijim djelima su mu romani „Bihorci“, „Konak“, „Kuću kućom čine lastavice“, „Mojkovačka bitka“, knjige pripovijedaka „Ram Bulja“, „Bunar“, „Kad djevojka spava, to je kao da mirišu jabuke“, te knjige poezije „Lirika“ i „Koliba na nebu“.

Ćamil Sijarić je dobitnik najznačajnijih književnih nagrada u bivšoj Jugoslaviji, a njegova djela prevedena su na dvedesetak svjetskih jetika. Bio je član Crnogorske i Bosanskohercegovačke akademije nauka i umjetnosti.

“Svaki grad bi poželio da ima pisca poput Ćamila Sijarića. On je slavu svog Bihora i Bijelog Polja pronio kroz svoja djela. Najmanje čime mu se Bijelo Polje može odužiti jeste ustanovljenje književne nagrade koja će nositi njegovo ime i koje će slaviti umjetnost pisane riječi. Benifiti ustanovljenja književne nagrade biće višestruki, obogatiće kulturni prostor Bijelog Polja, ali i Crne Gore, i učiniti da i Ćamil Sijarić dobije mjesto u tom prostoru koje mu pripada”, naglašavaju u saopštenju.

Podsjećaju da je književna kritika ondašnje Jugoslavije okarakterisala Ćamila Sijarića kao „slikara ljudske čežnje, neodoljivih spiritualnih drhtaja, fluidnih emocija, pisca koji nosi i uznosi priču iznad vremena i iznad miljea u kojem se odvija”.

“S obzirom na to da se radi o regionalnom karakteru književne nagrade, ovo priznanje omogućiće da se objedini širi književni prostor i uspostavi multikulturni dijalog svake godine 18. decembra, na dodjeli nagrade ‘Ćamil Sijarić’ u Bijelom Polju, a pisci sa prostora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaće priliku da razmijene svoja književna iskustva, što će znatno obogatiti književnu i kulturnu scenu Bijelog Polja, Crne Gore i regiona”, naglašavaju u Centru za kulturu.

Dodaje se da su pisci mostovi između ljudi, gradova i država.

“I baš kako je to i Ćamil činio, ova nagrada će spajati i povezivati ljude iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”.

Foto: Ćamil Sijarić (Wikipedia)

Idi na VRH
error: Content is protected !!