Srbija oplakuje Ivana koji je sa teškim srčanim oboljenjem vraćen kući iz KBC Beograd: Na internetu molio za pomoć, ljekar mu rekao: „Druže, izvini“

Molio je da mu neko pomogne da što prije ode na operaciju srca. Ivanov vapaj stigao je do Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, iz koje su mu se istog dana javili i zakazali odlazak u operacionu salu. Nažalost, Ivan nije preživio. Operisan je u utorak, a preminuo je sinoć, jer, kažu hirurzi, srce nije izdržalo. O zakazanoj operaciji obavijestio je javnost i zahvalio se svima kada je smješten u bolnicu prije četiri dana…

“Ako neko… ima ideju… neka se javi u inbox”, ovim riječima je prije sedam dana Ivan R. Ivanović iz Aranđelovca molio građane putem društvenih mreža za pomoć. Nakon što je vraćen iz beogradske bolnice, tražio je “put” do bilo koje ustanove koja bi ga primila. Molio je da mu neko pomogne da što prije ode na operaciju srca. Ivanov vapaj stigao je do Klinike za kardiohirurgiju u Nišu, iz koje su mu se istog dana javili i zakazali odlazak u operacionu salu. Nažalost, Ivan nije preživio. Operisan je u utorak, a preminuo je sinoć, jer, kažu hirurzi, srce nije izdržalo.

O zakazanoj operaciji obavijestio je javnost i zahvalio se svima kada je smješten u bolnicu prije četiri dana.

Sad malo ja .. Da se razumemo .. Uvek sam pitao i trazio za pse . Sada pitam za sebe .. ne ne treba novac .. ne treba…

Posted by Ivan R Ivanovic on Thursday, February 1, 2024

“Dragi ljudi, hvala svima. Operacija je sutra. Hvala i dr Draganu Miliću, kao i osoblju KBC Niš i svima Vama koji ste bili neumorni. Primljen sam u KBC Niš. Ne stižem da odgovorim svima. Čim budem mogao javljam se. Moć ljudi je ogromna i upravo ste to u prošlim danima svi dokazali. Samo još jedan primjer i dokaz da isto tako možemo sve uraditi za životinje. Do prije tri dana misija nemoguća, danas sam mogao da biram Beograd ili Niš. Da obavim ovaj dio, pa da se vratimo u borbu za ono za šta smo tu. Borba protiv sistema, da se u ovoj zemlji sistemski promijeni odnos ka životinjama. Hvala Vam još jednom, javljam se kada je to moguće”, napisao je Ivan.

Podsjetimo, Ivan je imao ozbiljan zdravstveni problem, čak 90 odsto zakrčenja u tri vene, zbog čega je dobio uput za ugradnju trostrukog bajpasa. Uprkos tome, on je iz bolnice u Beogradu otpušten kući i operacija mu je zakazana tek za tri mjeseca. Usljed nemogućnosti da išta drugo preduzme, Ivanović je odlučio da javno zamoli za „vezu“, kako bi na operaciju otišao ranije.

Nakon što su ga iz bolnice u teškom zdravstvenom stanju poslali kući, Ivan se obratio svojim pratiocima na društvenim mrežama, u nadi da će neko moći da mu pomogne.

„OSJEĆAM BOL U GRUDIMA, MISLIM DA JE KRAJ“

“Sad malo ja.. Da se razumijemo, uvijek sam pitao i tražio za pse. Sada pitam za sebe. Ne treba novac, ne treba ni hrana, imamo je do marta.

Imam zdravstveni problem. Sa 90 odsto zakrčenja u tri vene otpušten sam kući. Doktor mi je rekao ovim riječima: ‘Izvini druže, ne znam zašto te sad ne operišemo, ovo se ne otpušta’. Dobio sam uput za operaciju i ugradnju trostrukog bajpasa za 22 april. Kako se ja osjećam, da se niko ne pita. Iskreno, nisam vjerovao da to može meni da se desi, ali svakoga dana po tri, četiri puta osećam bol u grudima i mislim da je kraj. Upućen sam na KBC Beograd radi te operacije. Sad pitam, ako neko ima prijatelja, poznanika, nekoga, da taj dio ubrzam. Ne vjerujem da mogu da dočekam 22. april. Jednostavno, i pored ljekova, teško se prolaze dani. Ako ne, opet hvala Vam svima. Opet jako je ružno da nekoga preskočim. Pišem samo o onome što osejćam svaki dan.

Ustanem.. pređem dva koraka i dalje ne mogu.. Ako neko.. ima ideju.. neka se javi u inbox .. ”, napisao je Ivan, prvog februara, na svom Instagram profilu i Facebooku.

Na kraju je poslao poruku ljubavi i humanosti.

“Jedno zapamtite.. Činite dobro, ma koliko Vas drugi kočili u tome. Sjutra kada se okrenete da znate da je Vaš život imao smisao”, stoji i dalje na njegovim profilima na mrežama, a ispod ovih riječi, koje vraćaju vjeru u ljudskost, od juče, nakon što je Ivan, nažalost, izgubio bitku sa surovom bolešću, ređaju se emotivni napisi oproštaja od prijatelja i brojnih pratilaca.

TROSTRUKI BAJPAS

Da Ivanovo namučeno srce nije izdržalo, potvrdio nam je direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKCN) u kojoj je Ivan operisan u utorak.

“Čim je primljen, odmah smo ga stavili na program. Osam sati je trajala operacija, jedva smo ga skinuli sa EKK mašine. Međutim, njegovo srce nije izdržalo. U akutnom infarktu miokarda dobio je trostruki bajpas. On je 2019. godine već jednom stentiran i imao je nestablnu anginu pektoris, a stent je bio zapušen, nije uopšte funkcionisao. Bilo je ili da pokušamo ili da odustanemo. Da nismo pokušali kajao bih se. Ovako smo dali sve od sebe da ga spasimo, a operacija je bila jedina mogućnost da možda preživi. Mnogo mi je žao što nismo uspjeli. Operacija je obavljena u utorak, ali preminuo je sinoć. Njegovo srce bilo je previše oštećeno i nije uspjelo da se oporavi. Nisu pomogle ni potpire, ni ljekovi”, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Milić, direktor ove Klinike.

Izvor: Nova.rs

Foto: Privatna arhiva

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!