Njujork: Mitropolit CPC Boris boravi u posjeti iseljenicima, održao liturgiju

Mitropolit Boris je posjetio Sjedinjene Američke Države i prije godinu i po kada je bio episkop Ostroško-nikšićki, što je bila prva posjeta velikodostojnika CPC Americi posle više od dvije decenije. Ovim je prekinut nemarni odnos prema crnogorskoj dijaspori u Americi koji je imao umirovljeni mitropolit Mihailo i obnovljene su mnoge stare veze, a stvorene nove

U Njujorku već nekoliko dana boravi novoizabrani mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Boris. Ovo je istorijska posjeta, budući da je ovo prvi put da poglavar crnogorske crkve služi u Sjedinjenim Državama. Mitropolit Boris je srdačno dočekan od  mnogobrojne crnogorske dijaspore koja živi na prostoru država Njujork i Nju Džerzi.

Takođe, mitropolit Boris boraviće u Washington DC gdje će imati nekoliko sastanaka sa predstavnicima administracije koje će upoznati sa teškim položajem crnogorske crkve u Crnoj Gori. Vjerska prava Crnogoraca su veoma diskriminisana, a crnogorska crkva nema nikakav položaj u državi. Razlog ovome je jak pritisak Srpske pravoslavne crkve i Rusije na vlast u Crnoj Gori da uništi crnogorski identitet i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Mitropolit Boris je posjetio Sjedinjene Američke Države i prije godinu i po kada je bio episkop Ostroško-nikšićki, što je bila prva posjeta velikodostojnika CPC Americi posle više od dvije decenije. Ovim je prekinut nemarni odnos prema crnogorskoj dijaspori u Americi koji je imao umirovljeni mitropolit Mihailo i obnovljene su mnoge stare veze, a stvorene nove.

Iz ovog razloga, planirano je što prije osnivanje crkvene opštine CPC u Njujorku i obezbjeđivanje vjerskog objekta kako bi Crnogorci i njihovi prijatelji, bez obzira na naciju i vjeru, imali mjesto okupljanja u ovom gradu. U Crnogorskoj crkvi se smatra da je ovo pitanje veoma bitno, kako bi naši iseljenici očuvali svoj identitet i emociju prema zemlji iz koje su potekli.

Mitropolit Boris će služiti arhijerejske liturgije u Bruklinu u crkvi na adresi 401 Atlantic Ave, Brooklyn, NY, 11. i 18. februara u 12:30 PM, a nakon liturgije biće upriličeno prigodno druženje.

Idi na VRH
error: Content is protected !!