Ljekar iz Brčkog u fontanu zabetonirao dvije žrtve genocida u Srebrenici: Stigli rezultati DNK

Podsjetila je da je posmrtne ostatke doktor Nebojša Mraović, prema tvrdnjama svjedoka, ali i njegovom priznanju, 1997. godine donio u Brčko, nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi, da bi na kraju 2012. godine bile skrivene i zabetonirane ispod fontane koja se nalazi u dvorištu njegove porodične kuće u Brčkom

Portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić je kazala za Fenu da je, nakon ekshumacije koja je 20. septembra prošle godine izvršena na lokalitetu Srpska Varoš u Brčkom, a kada su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata pronađeni zabetonirani u fontani koja se nalazila u dvorištu privatne kuće, na osnovu DNK analize utvrđeno da pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Podsjetila je da je posmrtne ostatke doktor Nebojša Mraović, prema tvrdnjama svjedoka, ali i njegovom priznanju, 1997. godine donio u Brčko, nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi, da bi na kraju 2012. godine bile skrivene i zabetonirane ispod fontane koja se nalazi u dvorištu njegove porodične kuće u Brčkom.

Fazlić napominje da su slučaj Institutu za nestale osobe BiH prijavili svjedoci koji su imali saznanja o tome da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci koje je navodno doktor donio iz lova, te je nakon toga zakazana i ekshumacija tokom koje su posmrtni ostaci pronađeni.

“Nakon ekshumacije koja je tada izvršena izuzeti su koštani uzorci koji su poslati na DNK analizu, a informacije sa kojima smo raspolagali tada, da posmrtni ostaci pripadaju žrtvi iz Srebrenice, pokazale su se tačnim. Tada se pretpostavljalo da se radi o nekompletnim ostacima jedne žrtve, ali nakon DNK analize je utvrđeno da ti posmrtni ostaci pripadaju dvijema žrtvama”, pojasnila je Fazlić.

Prema njenim riječima, DNK analizom je utvrđeno da ovi posmrtni ostaci pripadaju žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

Fazlić kaže da su žrtve u ljeto 1995. godine nestale na području Zapolja u Vlasenici. Njihovi nekompletni posmrtni ostaci ekshumirani su u godinama nakon što su ubijeni, dakle tri godine nakon što je, prema navodima svjedoka, doktor u lovu pronašao ove kosti i uzeo jedan njihov dio.

“U jednom slučaju nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve su ekshumirani u junu 2000. godine na području Cerske, lokalitet Turalići. Ova žrtva je identifikovana tokom 2011. godine kada je i sahranjena u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Nekompletni posmrtni ostaci druge žrtve pronađeni u fontani takođe su ekshumirani u ljeto 2000. godine na području Cerske, lokalitet Zapolje. Žrtva je nakon DNK analize identifikovana u martu 2022. godine, a posmrtni ostaci su sahranjeni u Memorijalnom centru u Srebrenci iste te godine”, navela je Fazlić.

Kazala je da su u oba slučaja posmrtni ostaci pronađeni na površini terena u Cerskoj “pa prema ovome, ispostavlja se da je Mraović pronašao posmrtne ostatke na površini terena i izuzeo jedan njihov dio i posjedovao ih sve ove godine dok su drugi dijelovi skeleta istih žrtava pronađene i identifikovani u kasnijim godinama”.

“Iako smo i u ranijim slučajevima pronalazili posmrtne ostatke žrtava na privatnim parcelama, u privatnim dvorištima, nikada nije zabilježeno da su vlasnici tih parcela znali da se tu nalaze posmrtni ostaci, a naročito ne da su ih sami skrili u svoje dvorište, a zatim zabetonirali fontanom”, ističe Fazlić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Prema njenim riječima, u narednom periodu članovi porodice ovih žrtava će biti informisani o tome da su pronađeni novi dijelovi skeleta njihovih najmilijih koje su već spustili u mezar, te da će biti potrebno posmrtne ostatke dodati onim ranije sahranjenim u procesu reekshumacije.

Fazlić podsjeća da na proces reekshumacije, odnosno pridodavanja naknadno pronađenih dijelova skeleta koje je potrebno obaviti u narednom periodu, čekaju posmrtni ostaci još 400 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

“Inače, prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, članu 231.a, ko zna gdje se nalazi mjesto masovne grobnice, pa to ne prijavi, kažnjava se kaznom zatvora do tri godine”, kazala je Fazlić.

Foto: Potočari (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!