Srušio se ruski vojni avion, Moskva tvrdi da su u njemu su bili ukrajinski zarobljenici, poginule 74 osobe (VIDEO)

Portal Ukrajinska pravda prvo je tvrdio da mu je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je avion prevozio rakete za ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-300 i da ga je ukrajinska vojska srušila. Štab nije pominjao ukrajinske ratne zarobljenike. Ukrajinska pravda je oko podneva povukla tvrdnju da je ukrajinska vojska srušila avion. Dodala je da njeni izvori “nisu sugerisali” da je Ukrajina upletena u pad aviona

Ruski transportni avion Iljušin-76 srušio se u srijedu u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, piše BBC.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije reklo je da su u avionu bile 74 osobe – 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali da budu dio razmjene zarobljenika, šest članova posade aviona i tri “prateće osobe”.

Reuters piše da je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da niko nije preživio pad.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za incident, ali nije htio da govori o njemu.

Nije poznato zašto je avion pao.

Međutim, BBC piše da iz Ukrajine izlaze izvještaji da su ukrajinske snage srušile avion.

Portal Ukrajinska pravda prvo je tvrdio da mu je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je avion prevozio rakete za ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-300 i da ga je ukrajinska vojska srušila. Štab nije pominjao ukrajinske ratne zarobljenike.

Ukrajinska pravda je oko podneva povukla tvrdnju da je ukrajinska vojska srušila avion. Dodala je da njeni izvori “nisu sugerisali” da je Ukrajina upletena u pad aviona.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije reklo je da je Ukrajina srušila Ijušin-76 i taj čin nazvala “varvarskim”. Svoje tvrdnje, međutim, Ministarstvo nije potkrijepilo dokazima.

Jedan ruski parlamentarac rekao je da je Ukrajina avion srušila ili američki ili njemačkim raketama.

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i penzionisani general, tvrdi da je vojni transportni avion oboren s tri projektila tipova koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters. Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile Patriot ili IRIS-T.

Avion Iljušin-76 koristi se za prevoz vojnika, robe, vojne opreme i oružja. Posada aviona najčešće broji pet ljudi, a u njega stane do 90 putnika.

The Guardian navodi da je guverner Belgorodske oblasti rekao da su hitne službe i spasioci stigli na lice mjesta.

Belgorodska je oblast unazad nekoliko mjeseci bila poprište nekoliko napada koje su izveli Ukrajinci, prenosi “Jutarnji list”. U raketnom napadu koji se dogodio u januaru 2023. godine u toj oblasti poginulo je 25 osoba.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!