Suđenje Bobanu Batrićeviću: “Nema tog suda koji će nas ućutkati, mi se borimo za istinu” (VIDEO)

Odmah da kažem jasno i glasno: Nijesam kriv! To ću dokazati u ovom postupku. Analizom ću pokazati da je državna tužiteljka Snežana Šišević sastavila činjenično a, nažalost, i pravopisno vrlo upitan kolokvijalno rečeno nepismen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Drugo, odbraniću pravo na slobodu izražavanja i iznošenje vrijednosnih sudova tako što ću svoje navode iz kolumne kontekstualizovati u širi društveno politički i istorijski okvir. Treće, pozvaću se na stavove Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima”, rekao Batrićević na sudu

Suđenje Bobanu Batrićeviću biće nastavljeno 26. marta u Sudu za prekršaje u Podgorici. Ročište je odgođeno nakon što je Batrićević danas počeo svoj iskaz.

Sudija Radenko Bošković je procijenio da je potrebno vrijeme da se sud izjasni o njegovoj izjavi. Batrićević se izjasnio da nije kriv.

“Odmah da kažem jasno i glasno: Nijesam kriv! To ću dokazati u ovom postupku. Analizom ću pokazati da je državna tužiteljka Snežana Šišević sastavila činjenično a, nažalost, i pravopisno vrlo upitan kolokvijalno rečeno nepismen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Drugo, odbraniću pravo na slobodu izražavanja i iznošenje vrijednosnih sudova tako što ću svoje navode iz kolumne kontekstualizovati u širi društveno politički i istorijski okvir. Treće, pozvaću se na stavove Evropskog suda za ljudska prava i Evropske konvencije o ljudskim pravima”, rekao Batrićević na sudu.

Dok je trajalo ročište, ispred suda je održan skup podrške Batrićeviću.

Nakon izlaska iz sudnice poručio je okupljenima:

“Svi vi koji ste došli da prisustvujete polutajnom suđenju, jer se dio odvijao vani, dio unutra, ko vaš sud prođe za tog nema zime”, kazao je.

Kako je rekao, suđenje će biti nastavljeno.

“Ja sam svoju odbranu iznio, ali moguće da me nisu razumjeli jer su nepismeni. Zbog okolnosti, suđenje se nastavlja 26. marta u 8:30”, pojasnio je on i dodao:

“Za nekoliko mjeseci nas čeka reakreditacija koju vodi Goran Danilović, a mi im poručujemo: nema toga boga oca koji će nas ućutkati, nema toga suda koji će nas ućutkati, mi se borimo za istinu, mi smo za to stvoreni”, kazao je Batrićević.

MARTINOVIĆ: NA SNAZI JE INKVIZICIJA, JER SU POPOVI POSTALI BOGOVI

Advokat Nikola Martinović je poručio da odbranu koju je iznio je za sud bila preduga.

“Zbog toga nije mogao sud da je analizira pa im treba dodatno vrijeme kako bi mogli da mu postave pitanja”, rekao je Martinović i dodao:

“Na snazi je inkvizicija, jer su popovi postali bogovi. Da bi bilo manje inkvizicije mi moramo, kao građani, zato se i obraćam urbi et orbi, da nastavimo, da nas bude više kako bi inkvizicije bilo manje”, kazao je.

GRAĐANI ISPRED SUDA ZA PREKRŠAJE: “ČASNI SUDE SRAM TE BILO!”

Ispred suda se danas nalazio veliki broj građanskih aktivista, kolega novinara, političara i predstavnika NVO sektora. Tu su bili i profesori sa FCJK, ali i sa Univerziteta Crne Gore.

Naš reporter je uočio predstavnike DPS-a, Bošnjačke stranke i Liberalne partije.

Iz mase se čulo uzvikivanje “časni sude sram te bilo”.

Boris Lalović iz Crnogorske konzervativne partije je poručio “da se danas ne brani samo Batrićević, već prvi princip ljudskih sloboda – sloboda govora”.

“Danas se napredak slobode mjeri aršinima srbijanske pravoslavne crkve. Dr Batrićević nije član naše partije, niti ga lično poznajem, ali razumijemo njegovo pravo i izražaj. Ne damo nikoga, ne damo svoje, neka je vječna Crna Gora”, kazao je on.

Sonja Mugoša, predsjednica podgoričkog odbora ove partije, kaže da smatraju da je tužiteljka donijela sama tu odluku da bi se dodvorila crkvi i vlasti.

“Ovim skupom poručujemo vrlo prosto, gospođo tužiteljka, tražili ste 5 minuta slave – dobili ste je, ali vas odvodi u istoriju srama civilizacijske Crne Gore”, rekla je ona.

PAVIĆEVIĆ: POČETAK STVARANJA DIKTATURE

Aktivistikinja Tanja Pavićević je kazala da je posrijedi skup slobodnih građana. Ona je rekla da je CKP zloupotrijebila skup, rekavši da nijedna partija nije organizovala okupljanje.

Pavićević ovo vidi kao gušenje slobode govora, jer je Batrićević u svom naučnom članku izvukao citate lica koji su ih izgovorili

“Nije čak ni klasična kolumna. Prema tome, radi se o jednom početku stvaranja diktature.”

Novinaru Antene M nije dato da uđe u sudnicu i da isprati suđenje.

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo zatražilo je od Suda za prekršaje u Podgorici da pokrene postupak protiv kolumniste Antene M i profesora na FCJK dr Bobana Batrićevića i kazni ga po čl. 19 Zakona o javnom redu i miru, jer se, po shvatanju državne tužiteljke Snežane Šišević, Batrićević ogriješio o zakon i zaslužio kaznu zbog kolumne koju je napisao, a naš portal objavio 11. avgusta prošle godine.

U kolumni Batrićević je analizirao i iznio vrijednosne sudove o ponašanju Crkve Srbije u Crnoj Gori i njenih lokalnih episkopa. Viša državna tužiteljka Snežana Šišević smatra kako je tezom da popovi Crkve Srbije ne propovijedaju vjeru Hristovu i argumentacijom takvoga stava prekršio zakon i da treba da bude kažnjen.

Izvor: Antena M

Foto: Printscreen/Antena M

Idi na VRH
error: Content is protected !!