Raspodjela ambasadorskih mjesta po političkom ključu: ZBCG bi Moskvu, Beograd, Peking i Atinu, Demokrate Ljubljanu, a AF Tiranu i Prištinu…

Crnogorska diplomatska mreža u posljedne tri godine je devastirana, jer država nema ambasadore u više od 75 odsto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujoku i NATO u Briselu. Od posljednjeg imenovanja prošlo je više od dvije godine. Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na pres konferenciji u Vili Gorica rekao je da će se to brzo promjeniti

Ministar vanjskih poslova najavio je prije par dana da će do kraja mjeseca biti završena nova imenovanja ambasadora u diplomatskoj mreži Crne Gore. Shodno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova, koji je objavila Vlada, Crna Gora će imati 30 ambasada, šest misija i četiri konzularna predstavništva u kojima će po političkom ključu trećina ambasadora biti imenovana iz političkih partija, dok će ostale diplomatske predstavnike naše zemlje činiti karijerne diplomate.

Prema saznanjima portala Standard, unutar vladajuće većine već su izražene želje koliko kom političkom subjektu će pripasti ambasadorskih mjesta, pa će tako Pokretu Evropa sad, kao i koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) pripasti četiri ambasadorska mjesta, Demokratama jedno, a Albanskom Forumu, koaliciji okupljenoj oko Nika Đeljošaja, dva ambasadorska mjesta.

Kako Standard saznaje koalicija ZBCG je tražila da dobije ambasadore u Moskvi, Beogradu, Pekingu i Atini, dok su Demokrate tražile ambasadorsko mjesto u Ljubljani, gdje bi tu poziciju, prema nezvaničnim informacijama, trebala da pokriva Zdenka Popović.

Kako saznajemo, Nik Đeljošaj je za njegovu koaliciju tražio ambasadorske pozicije u Prištini i Tirani, što je bilo i očekivano.

Crnogorska diplomatska mreža u posljedne tri godine je devastirana, jer država nema ambasadore u više od 75 odsto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujoku i NATO u Briselu. Od posljednjeg imenovanja prošlo je više od dvije godine.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na pres konferenciji u Vili Gorica rekao je da će se to brzo promjeniti.

“Da ćemo već do kraja ovog mjeseca imati određeni broj predloga, što političkih imenovanja, što karijernih diplomata za određene destinacije, gdje imamo misije. S tim što, kao što sam više puta rekao, ta procedura je interna i javnost o tome neće biti obaviještena do dobijanja agremana“, kazao je Ivanović.

Podsjećamo, kako je to već i najavljeno iz Vlade i MVP, Crna Gora će u narednom periodu imati 30 ambasada, šest misija i četiri konzularna predstavništva. To proizilazi iz Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva vanjskih poslova, koji je objavila Vlada.

Kako proizilazi iz dokumenta, Crna Gora će imati 30 ambasada i to u Albaniji, Argentini, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Kini, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, pri Svetoj stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, SAD, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, UAE, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuskoj, Hrvatskoj, Ukrajini, Španiji, Danskoj, Holandiji i Švajcarskom.

Aktom je predviđeno šest misija pri međunarodnim organizacijama i to Misija Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU) sa sjedištem u Briselu, stalna misija Crne Gore pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) sa sjedištem u Briselu, stalna misija Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) sa sjedištem u Njujorku, stalna misija pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama, sa sjedištem u Ženevi, Stalna misija Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalnim organizacijama Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču i stalna misija pri Savjetu Evrope (SE) sa sjedištem u Strazburu.

Predviđena su i četiri Konzularna predstavništva, i to u SAD-u, Njemačkoj, Srbiji i Turskoj.

Izvor: Standard.me

Foto: Filip Ivanović (Vlada Crne Gore)

Idi na VRH
error: Content is protected !!