Planiraju državu za Palestince

FT navodi da arapski zvaničnici razgovaraju o planu sa SAD i evropskim vladama i da bi on podazumijevao da zapadne zemlje formalno priznaju palestinsku državu ili podrže da se Palestincima dodijeli punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama. “Pravi problem je u tome da je potrebna nada za Palestince, a ne samo ekonomska korist ili uklanjanje simbola okupacije”, rekao je visoki zvaničnik

Arapske države rade na inicijativi za obezbjeđivanje primirja i oslobađanje talaca u Gazi kao dio šireg plana koji bi Izraelu mogao ponuditi normalizaciju odnosa ukoliko pristane na “nepovratne” korake ka stvaranju palestinske države, objavio je “Fajnenšl tajms” (FT).

Jedan visoki arapski zvaničnik je rekao da se nadaju da će u predstojećim sedmicima predstaviti plan, koji može uključivati i nagradu – da Saudijska Arabija formalizuje veze sa Izraelom – sa ciljem okončanja rata između Izraela i Hamasa i sprečavanja šireg sukoba na Bliskom istoku, piše britanski list.

FT navodi da arapski zvaničnici razgovaraju o planu sa SAD i evropskim vladama i da bi on podazumijevao da zapadne zemlje formalno priznaju palestinsku državu ili podrže da se Palestincima dodijeli punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

“Pravi problem je u tome da je potrebna nada za Palestince, a ne samo ekonomska korist ili uklanjanje simbola okupacije”, rekao je visoki zvaničnik.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom da okonča ofanzivu u Gazi, pri čemu SAD pojačavaju diplomatske napore kako bi spriječile širi sukob i zalažu se za dugoročno rješenje izraelsko-palestinskog konflikta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u srijedu je opisao rat u Gazi kao “srceparajući”, dodajući da je potrebna palestinska država “koja ljudima pruža ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna”.

Na pitanje da li će Rijad priznati Izrael u okviru šireg političkog sporazuma, saudijski ministar spoljnih poslova, princ Faisal bin Farhan, odgovorio je “svakako”.

“Saglasni smo da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to može da se dogodi samo kroz mir za Palestince putem palestinske države”, rekao je u utorak na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kasnije tog dana, savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džejk Salivan je rekao da Vašington ostaje fokusiran na obezbjeđivanje sporazuma koji bi doveo do normalizacije odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom u okviru planova za poslijeratni period.

“Naš pristup jeste i ostaće usmjeren na postizanje veće integracije i stabilnosti u regionu”, rekao je Salivan u Davosu.

Međutim, postoje višestruki izazovi u postizanju sporazuma sa Izraelom, ističe FT i podsjeća da su nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo najmanje 1.200 ljudi, izraelski zvaničnici upozorili da će rat u Gazi trajati mjesecima.

Uz to, premijer Benjamin Netanjahu je odbacio saradnju sa Palestinskom upravom koju podržava Zapad i odbacuje dvodržavno rješenje.

Netanjahu je u decembru rekao da je “ponosan” što je spriječio uspostavljanje palestinske države. “Svi razumiju šta bi se dogodilo da smo poklekli pred međunarodnim pritiscima i omogućili takvu državu”, izjavio je tada.

Aktuelna ultradesničarska vlada Izraela uključuje religiozne cionističke naseljenike koji otvoreno zagovaraju pripajanje Zapadne obale.

“S obzirom na trenutno stanje u izraelskoj politici, normalizacija je možda ono što može spasiti Izraelce”, rekao je visoki arapski zvaničnik.

Saudijska Arabija se približavala uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom prije napada Hamasa 7. oktobra, u zamjenu za pristanak SAD na bezbjednosni savez sa Rijadom i podršku razvoju nuklearnih ambicija kraljevine.

Američki i saudijski zvaničnici su takođe razgovarali o palestinskom elementu u sporazumu, koji uključuje zamrzavanje širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, jačanje podrške Palestinskoj upravi koja upravlja ograničenim djelovima okupirane teritorije, i uspostavljanje puta ka dvodražavnom rješenju.

Prije nego što je rat izbio, Blinken je bio zakazao posjetu Rijadu sredinom oktobra kako bi razgovarao o planovima za Palestince. Napad Hamasa i odgovor Izraela u Gazi poremetili su taj proces.

Međutim, Saudijska Arabija je jasno stavila do znanja da, iako je proces zastao, kraljevina nije isključila tu opciju. Plan je podrazumijevao i da Rijad obezbijedi veće ustupke Izraela za Palestince, uključujući u Gazi, sa konkretnijim koracima ka stvaranju palestinske države.

“Već smo dobili osnovni plan od Palestinske uprave”, kazala je osoba obaviještena o razgovorima. “Sada taj element mora biti ojačan da bi bio politički održiv u bilo kojem trenutku u budućnosti”.

Bajdenova administracija je od 7. oktobra više puta govorila o potrebi za rješenjem po modelu dvije države kao jedinom opcijom koja na kraju može pružiti bezbjednost koju želi jevrejska država.

“NETANJAHU NEĆE BITI TAMO ZAUVIJEK”

Američka TV mreža NBC je objavila da je Bajdenova administracija sve nezadovoljnija izraelskim premijerom i da utire put vladi poslije Netanjahua. Kao dio te strategije, šef diplomatije Blinken se prilikom posjete Izraelu sastao pojedinačno sa članovima Netanjahuovog ratnog kabineta i drugim izraelskim liderima, uključujući vođu opozicije Jaira Lapida.

“Visoki zvaničnici administracije su priznali da su Bajdenove ‘uzvišene nade’ o preoblikovanju Bliskog istoka sada neraskidivo vezane za osnivanje palestinske države”, naveo je NBC.

“Kao rezultat toga, predsjednikove težnje za održavim regionalnim mirom moraće da čekaju vladu poslije Netanjahua, priznao je jedan visoki zvaničnik administracije.

Nekoliko visokih američkih zvaničnika izjavilo je za NBC da Netanjahu “neće biti tamo zauvijek”.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Ilustracija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!