Google će otpustiti stotine inženjera, to je tek početak…

Pripremaju se stotine otkaza i za radnike u odjeljenju virtuelnog Voice Assistanta, koji se nadovezuju na planove o pojačanoj upotrebi generativne vještačke inteligencije, a u planu su otkazi i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit i za većinu tima za proširenu stvarnost (AR)

Google je najavio da će otpustiti stotine inženjera, a priprema stotine otkaza i za radnike u odjeljenju virtuelnog Voice Assistanta, koji se nadovezuju na planove o pojačanoj upotrebi generativne vještačke inteligencije.

Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit i za većinu tima za proširenu stvarnost (AR), javlja Reuters.

Google je 2021. kupio kompaniju za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara i potom je „izbacio“ na tržište nove verzije Pixel Watcha, proizvoda koji se takmiči s nekim Fitbitovim uređajima i Apple Watchom.

„U drugoj polovini 2023. mnogi naši timovi uveli su izmjene kako bi postali efikasniji i radili bolje i uskladili resurse sa glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacionim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta“, rekao je portparol Googlea.

Nije precizirao koliko će radnih mjesta biti ukinuto, ni naveo brojku za Google Assistant i druge timove.

Otkazi su se vremenski poklopili s pojačanom upotrebom generativnevještačke inteligencije u kompanijama poput Microsofta i Googlea nakon uspjeha ChatGPT-a.

Prošle godine Google je najavio da će virtuelnog asistenta obogatiti kapacitetima generativne vještačke inteligencije.

Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je odgovaralo broju od šest odsto njegove globalne radne snage. U septembru prošle godine Alphabet je zapošljavao 182.381 radnika, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Ilustracija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!