Američki vazdušni tanker kružio iznad BiH, SAD: Evo zašto dolaze i lovci F-16

Vojna vježba američkih borbenih aviona F-16 nad vazdušnim prostorom BiH, zakazana za ponedjeljak, znak je podrške teritorijalnim integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Daytonskog sporazuma, saopštila je ranije danas ambasada SAD u Sarajevu

Američki avion KC-135 Stratotanker za dopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije križio je iznad Bosne i Hercegovine, a poslat je s ciljem da osigura dopunu goriva u vazduhu za avione F-16 koji će izvesti vježbu.

Stratotanker je poletio s aerodroma u Suffolku u Velikoj Britaniji u 10:24.

Vojna vježba američkih borbenih aviona F-16 nad vazdušnim prostorom BiH, zakazana za ponedjeljak, znak je podrške teritorijalnim integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Daytonskog sporazuma, saopštila je ranije danas ambasada SAD u Sarajevu.

U saopštenju se potvrđuje kako će u popodnevnim satima dva borbena aviona tipa F-16 izvesti nad sjevernim dijelom BiH, odnosno širim područjem Tuzle i Brčkog, kopneno-vazdušnu vježbu usmjeravanja aviona na ciljeve na zemlji, zajedno s pripadnicima oružanih snaga BiH, u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i bezbjednosti na zapadnom Balkanu, piše “Jutarnji list”.

Američka ambasada takođe je potvrdila da ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. januara, kao dana tog entiteta, uprkos ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.

“(Obuka) pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje te da će djelovati ukoliko neko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi u kojoj se jasno aludira na ponovljene prijetnje otcjepljenjem Republike Srpske, koje iznosi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Najavili su kako će, uz avione F-16, nad nebom BiH letjeti i vaudušni tanker za snabdijevanje KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u vazduhu “iznad teritorija entiteta RS u BiH”. Američke letjelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije.

“Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projektuju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima”, istakla je ambasada SAD u Sarajevu.

Foto: Ambasada SAD

Idi na VRH
error: Content is protected !!