Udruženje Crnogoraca Kosova pisalo ministru Ivanoviću: „Čobaj i Dacić su nanijeli neprocjenjivu štetu crnogorskoj etničkoj zajednici i Crnoj Gori“

„Oni su, bez konsultacija sa nama, bez našeg odobrenja, a uvjereni smo i bez odobrenja ministarstva na čijem ste čelu, zloupotrebljavajući titule, na najlicemjerniji način nametnuli kosovskom premijeru, zamislite tu drskost, kao pripadnici i vođe delegacije zajednice kosovskih Crnogoraca“, piše u pismu. U pismu ističu da im ni to nije bilo dovoljno, već su sastanak, kako navode, usmjerili isključivo za potrebe lične promocije i medijskog eksponiranja

Udruženje Crnogoraca Kosova otvorenim pismom se obratilo ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću da bi ga, kako kažu, obavijestili o neprimjerenom djelovanju otpravnika poslova crnogorske ambasade na Kosovu Bernarda Čobaja i njegove saradnice II sekretara Fedise Dacić.

„Ovo dvoje kvazi diplomata, što iz neznanja što zbog bolesnih ambicija, nanijeli su neprocjenjivu štetu crnogorskoj etničkoj zajednici i Crnoj Gori“, navodi Udruženje u pismu.

Kažu da su se 18. decembra ove godine kao kosovski Crnogorci pripremali za najavljeni sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Na tom susretu smo, s obzirom na to da nam je ugrožen opstanak i etničko biće, te da nam prijeti potpuna asimilacija i nestajanje, planirali da mu iznesemo konkretne predloge kako bismo pokušali da spasimo što se spasiti može“, navode u saopštenju.

Dodaju da u tome nisu uspjeli, jer su njihov prostor i vrijeme, kako kažu, uzurpirale gore pomenute osobe iz ambasade Crne Gore na Kosovu.

„Oni su, bez konsultacija sa nama, bez našeg odobrenja, a uvjereni smo i bez odobrenja ministarstva na čijem ste čelu, zloupotrebljavajući titule, na najlicemjerniji način nametnuli kosovskom premijeru, zamislite tu drskost, kao pripadnici i vođe delegacije zajednice kosovskih Crnogoraca“, piše u pismu.

U pismu, prenosi rtnk.me, ističu da im ni to nije bilo dovoljno, već su sastanak, kako navode, usmjerili isključivo za potrebe lične promocije i medijskog eksponiranja.

„A, o našem preteškom položaju nije bilo ni riječi. Sa jedne strane, otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu, Bernard Čobaj, nacionalni je Albanac, a II sekretar, Fedisa Dacić, nacionalna Bošnjakinja, i na Kosovu ne mogu predstavljati kosovske Crnogorce već isključivo i samo državu Crnu Goru, pa im nije bilo mjesto na tom sastanku. Takvom samovoljom načinili su ozbiljan diplomatski prekršaj, ali i ponizili kako crnogorsku etničku zajednicu, tako i matičnu nam državu“, kažu iz Udruženja.

Kažu i da vjeruju da će Ivanović ozbiljno ispitati njihove navode.

„Da ćete postupiti u skladu sa diplomatskim kodeksom i pravilima, ali i da ćete učiniti sve da zaštitite naše porodice i sveukupni položaj na Kosovu, a Crnoj Gori povratite urušeni ugled i dostojanstvo. Na kraju, kao dokaz naših navoda šaljemo Vam link portala Vlade Kosova, zvanične fotografije i vrlo neprofesionalno i u više segmenata diskutabilno saopštenje kabineta premijera Kurtija o pomenutom sastanku“, piše u pismu.

Foto: Udruženje Crnogoraca Kosova

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!