Preminuo Henri Kisindžer

Nazivajući Kisindžera diplomatskim moćnikom, Rojters piše da je u 1970-im, obavljajući pomenute visoke diplomatske dužnosti, bio involviran u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda

Slavni američki diplomata i naučnik Henri Kisindžer, koji je ostavio neizbrisiv trag u spoljnoj politici SAD, preminuo je u srijedu u 100. godini u svom domu u Konektiketu objavila je konsultantska kompanija Kisindžer asosijejts.

Kisindžer je, prenosi N1 Beograd, bio diplomata, politolog, geopolitički konsultant i političar koji je služio kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu bezbjednost u predsjedničkim administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Za svoj doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, što se smatra kontroverznom odlukom.

Nazivajući Kisindžera diplomatskim moćnikom, Rojters piše da je u 1970-im, obavljajući pomenute visoke diplomatske dužnosti, bio involviran u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

„Kisindžerova vladavina kao glavnog arhitekte spoljne politike SAD-a oslabila je s Niksonovom ostavkom 1974. Ipak, nastavio je da bude diplomatska sila pod predsjednikom Džeraldom Fordom i da nudi svoja mišljenja do kraja života“, napisao je Rojters.

Bio je kontroverzna ličnost, pa tako dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea.

Hajnc Alfred Kisindžer rođen je u Furtu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promenio u Henri, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. Godine. Na Harvardu je dugo godina i radio.

Nakon decenija u visokoj američkoj diplomatiji, Kisindžer je 1982. u Njujorku osnovao konsultantsku kompaniju Kisindžer Asosiejts koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.

Bio je član upravnih odbora kompanija i raznih spoljnopolitičkih i bezbjednosnih foruma, a napisao je i brojne knjige iz područja diplomatije i međunarodnih odnosa.

Kisindžer je bio aktivan do samog kraja života, a kao osoba koja je imala ključnu ulogu u normalizovanju veza između SAD i Kine u 1970-ima, u julu se u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!