Najmoćnija Albanka na svijetu: Ko je Mira Murati, nova šefica kompanije OpenAI?

Mira je prava zvijezda istraživačke laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI. Ona je u tom startapu, koji stoji iza ChatGPT-a, još od 2018. jedan od vodećih tehnoloških mozgova

Svijet ovih dana uveliko priča o njoj.

Velika vijest u IT svetu ovih dana je da je Sem Altman smijenjen sa pozicije izvršnog direktora kompanije OpenAI i da ga je zamijenila 34-godišnja Albanka Mira Murati.

Mira je prava zvijezda istraživačke laboratorija za vještačku inteligenciju OpenAI. Ona je u tom startapu, koji stoji iza ChatGPT-a, još od 2018. jedan od vodećih tehnoloških mozgova.

Rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porijekla. Iz Albanije je otišla sa 16 godina, kada je dobila stipendiju za školovanje u Vankuveru. Karijeru je započela u svijetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gdje je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Dok se svijet iščuđavao vještačkoj inteligenciji i raspravljao o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su bili fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda. Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspjeh njihove tehnologije, koja je vjerovatno najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

Interesovanje Mire Murati za vještačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vrijeme, piše portal nova.rs, ta kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog svijeta.

Prešla je u Leap Motion 2016. godine i tu se nadala da će interakciju sa računarom učiniti „intuitivnom kao igranje loptom“, ali ubrzo je shvatila da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu da bude spremna za masovnu publiku.

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rješavanju najvećih svjetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Google, uglavnom, svoje istraživanje vještačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan. Murati je tokom procesa razvijanja smatrala da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti samo izazvalo još veći šok u javnosti i da bi istu tu javnost trebalo uključiti u razgovor o delovanju AI.

Stotine zaposlenih u OpenAI ovih dana pozivaju na ostavku odbora kompanije ChatGPT i prijete da će sami dati otkaz, nakon burnog vikenda koji je počeo iznenadnim smjenjivanjem generalnog direktora Sema Altmana, kojeg je u međuvremenu angažovao Microsoft. Među potpisnicima je i Mira Murati, koju je odbor imenovao za Altmanovu privremenu naslednicu.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pjesmu Paranoid Android benda Raidohead, knjigu “Devinske elegije”, Rajner Marija Rilkea, i film 2001: Odiseja u svemiru.

Foto: Printscreen, Instagram

Idi na VRH
error: Content is protected !!