“Vode, dajte im vode!” Kako su Mario i Marko iz Zadra spasli ribare koji su 30 dana bili izgubljeni u okeanu (VIDEO)

“Mislili smo da smo blizu smrti, ja i moj prijatelj u malom brodu”, rekao je Etuati Rabaere s Kiribatija. Međutim, kapetan Radulić i njegova posada su ih primijetili. “Srećom, mi smo bili na pravom mestu u pravo vrijeme. U ovako lošim vremenskim uslovima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli”, rekao je Radulić

Dva zadarska pomorca, Mario Radulić i Marko Birkić, članovi posade tunolovca “Marielle” na Tihom okeanu, spasli su dva ribara koji su u ribarskom brodiću plutali čak 30 dana.

Usred ničega, dva ribara su u brodiću dugom tri metra preživjeli tako što su pili kišnicu i jeli sirovu ribu. Naime, ostrvljani iz države Kiribati bili su iscrpljeni, izgladnjeli, dehidrirani i izgoreli od sunca, ali živi.

“Vode, dajte im vode, vode.

Koliko dana ste na pučini?”

“30 dana! 30 dana!”, odgovorili su.

Mario Radulić i Marko Birkić doživjeli su nešto što će doživotno pamtiti

👇 Svjedočanstvo zadarskog kapetana o spašavanju ribara usred Pacifika #HRTDnevnik

Posted by HRT Vijesti on Sunday, November 19, 2023

Trideset dana su proveli na moru jer im se pokvario motor, a struja ih je odnijela oko 500 kilometara od njihovog ostrva Nonouti.

“Tokom traženja ribe, osmatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti. Okrenuli smo kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo šta i da vidimo”, dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga”, kazao je Mario Radulić, zapovjednik broda “Marielle”.

Jedan brod su vidjeli četvrti dan od kvara, ali on ih nije uočio, piše “Blic”. Njihov mali brod prenizak je bio da ga radar otkrije.

“Mislili smo da smo blizu smrti, ja i moj prijatelj u malom brodu”, rekao je Etuati Rabaere s Kiribatija.

Međutim, kapetan Radulić i njegova posada su ih primijetili.

“Srećom, mi smo bili na pravom mestu u pravo vrijeme. U ovako lošim vremenskim uslovima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli”, rekao je Radulić.

Morski vukovi smatraju da ih je spaslo to što je padala kiša poslednjih 15-ak dana na Pacifiku pa ih je to održalo u životu.

Kad su se popeli na palubu tunolovca, vodu i hranu morali su im davati pomalo. Sada ih voze kući. Veliko postignuće za 21-članu posade broda “Marielle”, jednog Meksikanca, sedam Filipinaca, 11 Mikronežana i dva Hrvata – Zadranina, kapetana Marija Radulića i člana posade Marka Birkića.

Foto: Printscreen/HRT

Idi na VRH
error: Content is protected !!