Branislav je umro kao “najusamljeniji čovjek u Švedskoj”: Sahranjen je bez obilježja, a onda je jedan Dragan učinio nevjerovatnu stvar

Pronašla ga je policija tek nakon dojave komšija koje su počele da sumnjaju da se nešto loše desilo. Sumnju da se nešto dpgpdilo je izazvala nagomilana nepreuzeta pošta i to što ga dugo nisu vidjeli u zgradi

Tri godine, osam mjeseci i osam dana Branislav Tešanović je ležao mrtav u svom stanu u Stokholmu. Pronašla ga je policija tek nakon dojave komšija koje su počele da sumnjaju da se nešto loše desilo. Sumnju da se nešto dogodilo je izazvala nagomilana nepreuzeta pošta i to što ga dugo nisu vidjeli u zgradi. Ovaj neobičan slučaj tema je dokumentarnog filma istraživačko-reporterskog tipa “Najusamljeniji čovjek u Stokholmu”, koji je stigao i do Srbije.

Tešanović je, kako je navedeno, u stanu u kojem je nađeno njegovo tijelo živio skoro 40 godina, a kada je policija ušla unutra zatekla je tijelo 78-godišnjeg muškarca, dok je u sobi bila upaljena sijalica i svirao radio, prenosi “Kurir”.

Policija je tada saopštila da se radi o Jugoslovenu, čiju rodbinu nedjeljama nisu uspjeli da pronađu. Nakon svih administrativnih formalnosti, kada je sahranjen u januaru 2020. u Stokholmu, socijalna služba nije uspjela da pronađe nijednog rođaka.

Sahrani su prisustvovali su novinari i drugi ljudi koji su čuli za Branislava, ali ne i rodbina. Branislavova smrt izazvala je veliku pažnju u medijima, a u jednom novinskom članku opisan je kao “najusamljeniji čovek u Švedskoj”.

Njegov zemljak Dragan Laban bio je dirnut sudbinom i odlučio je da organizuje novu sahranu. Ovog puta sa pravim nadgrobnim spomenikom i rođacima.

“Nisam znao ko je on bio, ali sam morao da uradim nešto. Mora da je nešto najgore što postoji umrijeti sam bez voljenih. Nervirao sam zbog toga, ne bi trebalo tako da se dešava”, rekao je Dragan.

Dragan je uspio da nađe Branojku Stevanović, koja je izgubila kontakt sa bratom kada se 60-ih preselio u Švedsku.

Od nje je dobio dozvolu da Tešanoviću organizuje novu, pravoslavnu sahranu, kojoj su prisustvovali i njegovi rođaci. Njegov grob je, umjesto anonimnog znaka koji mu tada dodijeljen, dobio nadgrobni spomenik.

“Dragi naš deda, prije nego što izgovorim riječi upućene tebi, želim da se zahvalim našoj pravoslavnoj zajednici u Stokholmu, prije svega Draganu Labanu koji je osjetio potrebu da se život našeg dede završi pomenom i spomenom”, rekla je Emilija Dimitrijević, Slobodanova unuka.)

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Uppdrag granskning (@uppdraggranskning)

 

Foto: Printscreen (Instagram/ppdraggranskning)

Idi na VRH
error: Content is protected !!