Milanović: Mi nismo potomci nacista, ne moramo da trpimo svakakve poteze izraelske vlade

“Kompleksa nemam, ako ih Njemci ili Austrijanci imaju neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od ne dobra, trenutno se tamo događa nedobro. I to sam prvi u Evropi nakon irskog premijera upozorio. Nemojte se zezati, jer ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću više da ćutim”, rekao je Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas komentarisao situaciju na Bliskom istoku i poručio da više neće da ćuti i trpi baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti.

Istakao je da Hratska nema komplekse, iako je, kako kaže, hrvatski narod bio maltretiran za sve.

“Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Kompleksa nemam, ako ih Njemci ili Austrijanci imaju neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od nedobra, trenutno se tamo događa nedobro. I to sam prvi u Evropi nakon irskog premijera upozorio. Nemojte se zezati, jer ovo što radite nećete dobiti moju podršku i neću više da ćutim”, rekao je Milanović.

Neće, dodao je, ni galamiti svaki dan kao neki izraelski ambasador u Zagrebu za kojeg je rekao da mu je “najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade ne reaguje”.

“I to smo doživeli”, primijetio je Milanović i dodao: “Čekamo da nam veliki dedramatizator objasni šta su to napravili”.

“Hrvatska je, srećom, nebitna, nama je bitna. Nije toliko vidljiva, ovo je, prije svega, kao i poslednjih 5-6 godina, lični trip i lična slagalica jednog čovjeka…”, rekao je Milanović novinarima nakon promocije novih oficira Oružanih snaga i dodeli prvih oficirskih činova.

Prema njegovim rečima, suština priče da je u Savjetu bezbednosti UN trebalo ostati uzdržan u pogledu Rezolucije o situaciji na Bliskom istoku.

On kaže da je njemu bilo tu nekoliko neobjašnjivih situacija, a kao primjer je naveo “zašto je Austrija glasala za to”.

“Češka ministarka kaže da treba izaći iz UN… Pa izađi, ko ti brani, ko te drži. Nije UN idealna organizacija. Hrvatskoj je UN bio i dobar i loš. Da nije UNPROFOR-a, ipak je on omogućio hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobjedu, to ne možemo negirati, to je važna stvar”, rekao je Milanović.

Istakao je, prenijela je N1, da postoji nešto što se zove čast, zdrav razum, reputacija i s tim se, kaže, ne treba igrati.

“Ja sam poslednjih 30, barem 20 godina, kao političar vrlo elegantno stajao izvan tog bureta ludila na Bliskom istoku gdje nema dobrih. Nisam se nikad zalagao za palestinsku državu, mada nisam nikome s više od dva razreda osnovne škole, auto-školom niti svojim sinovima mogao da objasnim zašto palestinsku državu nisu priznali. Ali pusti to” zaključio je Milanović”, prenosi “Blic”.

Foto: Zoran Milanović (Printscren)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!