Abazović: Crna Gora nikad neće podržati teroriste, ali ni ćutati na ubijanje nevine djece i civila

“Nastavljamo svoju mirnodopsku politiku, molimo se za mir i stabilnost svugdje širom svijeta”, rekao je i dodao da je “ponosan na svoje kolege iz Ministarstva vanjskih poslova

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je, nakon što je Crna Gora podržala rezoluciju u Ujedinjenim nacijama kojom se poziva na hitno i trajno primirje u Gazi, da Podgorica nikada neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali ni ćutati dok se ubijaju nevina djeca i civili.
“Kao premijer i koordinator MVP Crne Gore zbog brojnih upita iz zemlje i iz inostranstva, vezano za stav naše države prilkom glasanja u UN-u, imam obavezu da kažem da je Crna Gora podržala rezoluciju koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi. Crna Gora nikad neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali isto tako neće ni ćutati dok se ubijaju djeca i nevini civili”, saopštio je Abazović na Tviteru.

Abazović navodi da “u ovim situacijama, po njegovom skromnom mišljenju, a uz dužno poštovanje svih međunarodnih subjekata, nema uzdržanosti”.
“Nastavljamo svoju mirnodopsku politiku, molimo se za mir i stabilnost svugdje širom svijeta”, rekao je i dodao da je “ponosan na svoje kolege iz Ministarstva vanjskih poslova.
Crna Gora je podržala rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, nakon što ju je u ime Arapske lige predložio Jordan, kojom se poziva na hitno, trajno i trenutno primirje.
Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, među kojima i Srbija i Severna Makedonija, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael, Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku. Od ostalih balkanskih država, Bosna i Hercegovina i Slovenija su glasale za usvajanje rezolucije.
Na sednici nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije palestinske ekstremističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra okarakterišu kao “teroristički napadi”. Arapske zemlje su glasale protiv ovog amandmana.
“Ovo šalje poruku svima, dosta je bilo. Ovaj rat mora da prestane, pokolj protiv našeg naroda mora da prestane i humanitarna pomoć treba da počne da ulazi u pojas Gaze”, rekao je novinarima palestinski izaslanik UN-a Rijad Mansur.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan odbacio je rezoluciju, rekavši da UN više nemaju legitimitet ili relevantnost i optužio one koji su glasali za da radije podržavaju “odbranu nacističkih terorista” umesto Izraela.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH
error: Content is protected !!