Erdogan šokirao: “Hamas nije teroristička organizacija, to je grupa mudžahedina koji brane svoju teritoriju”

Reuters saznaje je već došlo do diplomatskih reakcija. Zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini opisao je Erdoganove riječi kao “odvratne” i rekao da će predložiti da Italija pozove turskog ambasadora da uloži protest

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na trenutni prekid vatre između izraelskih i palestinskih snaga, ali je istovremeno odbio da Hamas nazove terorističkom organizacijom i otkazao planirani put u Izrael, javlja Guardian.

Turski čelnik pozvao je takođe Izrael da zaustavi napade na Gazu, ali i na prestanak napada na Izrael, prenosi “Jutarnji list”.

Riječima koje bi mogle izazvati žestoke reakcije u Izraelu, Erdogan je opisao Hamas kao oslobodilačku organizaciju koja vodi bitku za zaštitu svoje domovine. Rekao je da je Izrael iskoristio dobre namjere Turske te da neće ići u tu državu kako je ranije planirano. Ali, dodao je da nema problema s izraelskom državom, već s izraelskom politikom.

Poručio je da bi akteri koji nisu u regiji trebali da prestanu da dolivaju ulje na vatru uz podršku Izraelu. Rekao je da bi muslimanske zemlje trebale da rade zajedno na prekidu vatre i trajnom miru.

Reuters izvještava da je Erdogan u govoru zastupnicima svoje stranke u parlamentu rekao da granični prelaz Rafah mora ostati otvoren za humanitarnu pomoć i da bi hitno trebalo zaključiti razmjene zarobljenika.

Kako javlja AP, Erdogan je grupi zastupnika iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) rekao da su akcije Izraela u Gazi “divljačke”.

Erdogan je pojasnio da je otkazao posjetu Izraelu kao dio politike svoje zemlje za normalizaciju odnosa sa jevrejskom državom, dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu “zloupotrijebio našu dobru volju”. Turski čelnik je izraelsku akciju u Gazi opisao kao jedan od “najkrvavijih, najodvratnijih i najdivljačkih napada u istoriji”.

“Nemamo problema s izraelskom državom, ali nikada nismo, niti ćemo ikada prihvatiti zločine koje je počinio Izrael i činjenicu da djeluje kao organizacija, a ne kao država”, rekao je.

Times of Israel navodi da je Erdogan rekao: “Izrael može nazivati Hamas terorističkom organizacijom, zajedno sa Zapadom. Zapad vam puno duguje. Ali Turska vam ništa ne duguje. Hamas nije teroristička organizacija, to je grupa mudžahedina koji brane svoju teritoriju”.

Reuters saznaje je već došlo do diplomatskih reakcija.

Zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini opisao je Erdoganove riječi kao “odvratne” i rekao da će predložiti da Italija pozove turskog ambasadora da uloži protest.

Foto: Redžep Tajip Erdogan (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!