Saliha Delić iz BiH donirala bubreg snahi Aiši: Ovo je priča koja je raznježila cio Balkan (VIDEO)

Aiša Delić vodila je desetogodišnju borbu s teškom bolešću bubrega, koja je započela još 2012. godine – i prije nego što se udala za svog supruga. Zbog cijele situacije, Saliha priznaje da je najprije bila dilema da li će je njen sin oženiti ili ne. “On nas je pitao da li nam to smeta, mi smo mu, naravno, rekli da ne smeta. Tada sam mu rekla: ‘Možeš ti i potpuno zdravu da dovedeš pa da upadneš u iskušenje da se razboli, a može se isto i tebi desiti’. Rekli smo mu da, ako je riješio, problem ne postoji”, rekla je Saliha

Jedna drugačija priča o svekrvi i snahi preko noći je oduševila Balkan i to sa razlogom. Mladoj djevojci koja se godinama borila sa opakom bolešću život je spasla svekrva. Donirajući joj bubreg pokazala je kako izgleda odnos pun ljubavi i poštovanja.

Saliha Delić (54) iz Željeznog Polja kod Žepča, u Bosni i Hercegovini, odlučila je da donira bubreg svojoj snaji Aiši Delić (33) i tako joj pomogne da normalno i spokojni živi u braku sa njenim sinom. Kako je istakla, sama se ponudila i zbog svoje odluke nikada nije zažalila.

Aiša Delić vodila je desetogodišnju borbu s teškom bolešću bubrega, koja je započela još 2012. godine – i prije nego što se udala za svog supruga. Zbog cijele situacije,  Saliha priznaje da je najprije bila dilema da li će je njen sin oženiti ili ne.

“On nas je pitao da li nam to smeta, mi smo mu, naravno, rekli da ne smeta. Tada sam mu rekla: ‘Možeš ti i potpuno zdravu da dovedeš pa da upadneš u iskušenje da se razboli, a može se isto i tebi desiti’. Rekli smo mu da, ako je riješio, problem ne postoji”, rekla je Saliha.

A onda je u nekim godinama nakon zajedničkog života došlo i do ideje o transplantaciji bubrega, gdje se Saliha bez razmišljanja ponudila. Iako na prvu ni sin ni snaha nisu vjerovali, te su mislili da Saliha sve to samo govori kao majka, ona je ipak bila ozbiljna.

“Njoj je malo i bilo glupo, gdje da joj ja dajem, ali je jednog dana došla i rekla: ‘Pa, da li bi mi dala bubreg?’ ‘Pa, kćeri, bih ti dala, od prvog dana sam ti rekla da bih’”, prepričava Saliha za YouTube kanal Tatabrada.tv.

NAKON 10 GODINA NOVI ŽIVOT

Na transplantaciju se zbog svih uslova koji su se morali ispuniti čekalo nekoliko godina. Ipak, nakon deset godina patnje, Aiši je napokon pružena nova šansa. Dana 13. septembra 2023. obavljena je transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Nakon transplantacije, Saliha se ubrzo oporavila i došla kući, a Aiša je izašla kasnije. Ona sada ima česte i redovne kontrole, ali su je ljekari ohrabrili time da sve teče normalno i da su nalazi uredni. Iako se donekle podrazumijeva da su snahe i svekrve na ratnoj nozi, Saliha objašnjava da takav princip nikad nije željela da usvoji.

“Prije je važilo da je snaha niko i ništa u kući, što se meni nikad nije sviđalo. Ja sam obje snahe prihvatila kao svoju djecu. Kod nekih majki se valjda rodi neka ljubomora, pa se možda takmiče sa ženama. Ali, ljubav prema majci i prema supruzi je drugačija vrsta. One vole moje sinove, pa i ja njih volim i prihvatila sam ih kao ćerke” priznala je Saliha.

Priča o Aiši i Salihi Delić najprije je objavljena na Facebooku, kada se brzinom svjetlosti raširila po čitavom Balkanu i podsjetila mnoge kako izgleda ljudska dobrota. Aiša je dobila novi život, i kako svekrva kaže, već razmišlja o proširenju porodice, prenosi “Kurir”.

Foto: Facebook (Željezno Polje)

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!