Rezolucija EP o Crnoj Gori: Popis sprovesti kad se okonča politički zastoj

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu kojeg su podnijeli Picula i evropski poslanik Pedro Markez

Evropski parlament usvojio je danas izvještaj o Crnoj Gori, koji je uradio specijalni izvjestilac Tonino Picula.

Za izvještaj, koji je nakon usvajanja postao Rezolucija, glasalo je 529 evropskih poslanika, 51 je bio protiv, a 53 uzdržana.

Usvojen je i amandman koji se odnosi na popis.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu kojeg su podnijeli Picula i evropski poslanik Pedro Markez.

U prvom nacrtu izvještaja, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

Picula je sinoć tokom rasprave u EP rekao da popis ne treba koristiti kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva.

“Kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko popisa, ne govorimo o njegovom bojkotovanju već podržavamo sprovođenje popisa kao doprinosa razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva. Otklanjanje političkih blokada bio bi konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na otvoren i transparentan način bez ikakvog političkoh uplitanja. Na kraju, iako je ogromna većina nas željela iskreno čuti bolje vijesti iz Crne Gore u ovom mandatu, naglašavam da mi je bila izuzetna čast obavljati dužnosti izvjestioca za Crnu Goru”, kazao je Picula predstavljajući izvještaj.

Rekao je da je, preuzimanjem dužnosti izvjestioca za Crnu Goru prije četiri godine, očekivao da će njegov posljednji govor u mandatu posvetiti čestitkama Podgorici u privođenju kraju dugih i zahtjevnih pregovora o članstvu u EU, prenosi “Vijesti”.

“Očekivao sam da ćemo zajedno proslaviti zatvaranje poglavlja. Nažalost, stvarna situacija demantovala je moja, ali ne samo moja očekivanja”, rekao je Picula u EP predstavljajući izvještaj o Crnoj Gori.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je prioritet EK da radi sa Crnom Gorom u ubrzavanju progresa, ali da je vrijeme da Crna Gora isporuči rezultate.

U Rezoluciji EP se ističe da napredak u pregovorima zavisi od ispunjavanja privremenih mjerila u oblasti vladavine prava i žaljenje što nijedno poglavlje iz pristupnih pregovora nije zatvoreno u proteklih šest godina.

“EP žali što su visoke političke tenzije, polarizacija, neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga zaustavili napredak u evropskim reformama i gurnuli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu”, piše, između ostalog, u dokumentu.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!