Draft sporazuma o sastavu nove vlasti: PES-u većina mjesta, NSD-u šef Skupštine, Demokratama sektor bezbjednosti

Mandatar i lider PES-a Milojko Spajić računa da će za izbor vlade imati podršku 48 poslanika. Očekuje da ga podrže 23 poslanika sa liste PES-a, 13 poslanika koalicije ZBCG, sedam Demokrata, po dva SNP-a i Albanskog foruma, te jedan predstavnik Albanske alijanse

Pokretu Evropa sad (PES) trebalo da bi da pripadne većina mjesta u budućoj vladi, Nova srpska demokratija (NSD) predložiće šefa Skupštine, dok će Demokrate dobiti funkcije u bezbjednosnom sektoru.

To pokazuje izvod iz drafta koalicionog sporazuma koji potencijalni konstituenti buduće vlasti namjeravaju da potpišu. Sporazum bi, kako se navodi u dokumentu, trebalo da se zaključi na period od četiri godine. “Vijesti” objavljuju dio drafta o strukturi buduće vlasti.

Prema dokumentu, predsjednika vlade predložiće PES. Zamjenika predsjednika vlade za bezbjednost, politički sistem i unutrašnju politiku predložiće Demokrate, kao i potpredsjednika za evropske i spoljne poslove.

Potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku s resorom ministarstva ekonomskog razvoja predložiće Albanski forum, a potpredsjednika za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu – Savez građana CIVIS.

Prema draftu sporazuma, PES bi trebalo da predloži i ministra saobraćaja i pomorstva, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, evropskih poslova, finansija, prosvjete, nauke i inovacija, pravde, rada i socijalnog staranja, zdravlja, energetike i rudarstva, te vanjskih poslova.

Demokrate bi trebalo da ponude kandidate za ministre unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i kulture i medija.

U draftu piše da bi Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo da predloži ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te sporta i mladih.

Navodi se da će Albanskom forumu pripasti čelno mjesto u resoru javne uprave, dok će Albanska alijansa dobiti ministra ljudskih i manjinskih prava.

“Potpisnici sporazuma su saglasni da, u skladu s raspodjelom, potpredsjednici predsjedavaju vladinim komisijama”, navodi se u dokumentu.

U njemu piše i da su potpisnici obavezni da podrže izbor rukovodstva Skupštine prilikom glasanja. Šefa parlamenta trebalo bi da predloži NSD, koja je dio koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG). Potpredsjednika iz reda parlamentarne većine predložiće PES, a potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola Demokrate. Nije precizirano ko će predložiti potpredsjednika iz reda stranaka manjinskih naroda.

Jednog potpredsjednika predlaže opozicija.

“Izbor potpredsjednika Skupštine Crne Gore realizovaće se će istog dana kad se vrši izbor predsjednika Skupštine”, piše u dokumentu.

Koalicija ZBCG trebalo bi, prema posljednjim informacijama, da iz Skupštine podrži kabinet PES-a, Demokrata, SNP-a i dvije koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse.

Mandatar i lider PES-a Milojko Spajić računa da će za izbor vlade imati podršku 48 poslanika. Očekuje da ga podrže 23 poslanika sa liste PES-a, 13 poslanika koalicije ZBCG, sedam Demokrata, po dva SNP-a i Albanskog foruma, te jedan predstavnik Albanske alijanse. On mogućim saveznicima nije mogao da garantuje podršku isključene poslanice Jevrosime Pejović.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Vlada Crne Gore

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!