Jednostavni vodič kroz sukob Palestinaca i Izraela: Sve je počelo 2. novembra 1917. godine

Prije više od 100 godina, tačnije 2. novembra 1917. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije Arthur Balfour napisao je pismo Lionelu Walteru Rothschildu koji je bio čelnik zajednice britanskih Jevreja. Pismo je bilo kratko, tek 67 riječi, ali njegov sadržaj je imao seizmički efekat na Palestinu koji se i danas osjeća. Posvetio je britansku Vladu “uspostavi u Palestini nacionalnog doma za jevrejski narod” i djelovanju na “postizanju ovog cilja”. Pismo je poznato kao Balfourova deklaracija.U biti, europska sila je obećala cionističkom pokretu državu na mjestu gdje više od 90 posto stanovništva čini domicilni palestinski Arapi

Izraelsko-palestinski sukob odnio je desetke hiljada života i raselio mnoge milione ljudi, a korijene ima u činu kolonijalista koji se desio prije više od stoljeća.

Izrael je proglasio rat protiv Pojasa Gaze nakon napada bez presedana koji je izvršila palestinska grupa Hamas u subotu. Sada su oči svijeta ponovo oštro fokusirane šta će uslijediti na ovom području.

Borci Hamasa ubili su više od 800 Izraelaca u napadima na više gradova južnog Izraela. U znak odmazde, Izrael je pokrenuo kampanju bombardiranja Pojasa Gaze u kojoj je ubijeno više od 680 Palestinaca. Mobilizirao je trupe duž izraelske granice sa Gazom u očitoj pripremi za kopneni napad. Od ponedjeljka je naredio “totalnu blokadu” Pojasa Gaze, obustavivši dotok hrane, goriva i drugih neophodnih potrepština već opkoljenoj enklavi, što bi se po međunarodnom zakonu tretiralo kao ratni zločin.

No, ono što se dešava i šta će se dešavati u narednim danima i sedmicama ima svoje korijene u historiji.

Desetljećima zapadni mediji, akademici, vojni stručnjaci i svjetski čelnici opisuju izraelsko-palestinski sukob kao nerješiv, kompliciran i zapeo u mrtvu tačku.

U nastavku donosimo objašnjenje jednog od najdugovječnijeg sukoba na svijetu:

Šta je Balfourova deklaracija?

  • Prije više od 100 godina, tačnije 2. novembra 1917. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Velike Britanije Arthur Balfour napisao je pismo Lionelu Walteru Rothschildu koji je bio čelnik zajednice britanskih Jevreja.
  • Pismo je bilo kratko, tek 67 riječi, ali njegov sadržaj je imao seizmički efekat na Palestinu koji se i danas osjeća.
  • Posvetio je britansku Vladu “uspostavi u Palestini nacionalnog doma za jevrejski narod” i djelovanju na “postizanju ovog cilja”. Pismo je poznato kao Balfourova deklaracija.
  • U biti, europska sila je obećala cionističkom pokretu državu na mjestu gdje više od 90 posto stanovništva čini domicilni palestinski Arapi.
  • Britanski Mandat je stvoren 1923. i trajao je do 1948. godine. Tokom tog perioda su Britanci vršili masovno jevrejsko doseljavanje – mnogi od novih stanovnika su bježali od nacizma u Europi – i suočavali su se sa protestima i štrajkovima. Palestinci su bili uzbunjeni zbog promjene demografije njihove države i britanske otmice njihove zemlje koju su davali jevrejskim naseljenicima.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA SAJTU AL JAZEERA BALKANS

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2023/10/11/jednostavni-vodic-kroz-sukob-palestinaca-i-izraela

Foto: Real Madrid C.F. / YouTube)

Idi na VRH
error: Content is protected !!