Napad Hamasa šokirao Izraelce, ali šta je sljedeće

„Zadovoljan sam onim što je Hamas uradio do sada, iz osvete za izraelska djela u Al Aksi”, rekao je mladić iz Gaza Sitija za BBC, govoreći od nedavnom porastu broja jevrejskih posjetilaca kompleksu u Istočnom Jerusalimu pod aneksijom Izraela tokom praznika

Pedeset godina posle Jomkipurskog rata, koji je započeo iznenadnim napadom Egipta i Sirije na Izrael, palestinski militantni pokrenuli su masovni novi napad.

I on je bio neočekivan, izveden na drugi jevrejski praznik.

Napetosti su nedavno narasle u Pojasu Gaze, ali su se svi slagali da ni Hamas, islamistička grupa koja je tamo na vlasti, ni Izrael ne žele eskalaciju.

Umjesto toga, Hamas je isplanirao sofisticiranu, koordinisanu operaciju.

Rano ujutro u subotu, otvorena je žestoka vatra, dok su neke rakete stizale čak do Jerusalima i Tel Aviva, a palestinski borci ulazili u južni Izrael morem, kopnom i vazduhom.

Hamas je satima držao izraelske gradove i vojne punktove pod opsadom, ubio mnogo ljudi i odveo nepoznat broj izraelskih civila i vojnika kako bi ih držao kao taoce u Gazi.

Strašna drama odvijala se uživo na društvenim mrežama i u medijima.

Hiljade Izraelaca koji su bili u izlasku na rejvu na poljani blizu Gaze momentalno su se našli na udaru vatre.

Na snimcima se vide učesnici festivala kako bježe da bi spasli živote.

Gili Joskovič je ispričala za BBC kako se sakrila od teško naoružanih boraca među drvećem.

„Išli su od drveta do drveta i pucali na sve strane. Pucali su iz dva pravca i svuda sam vidjela ljude kako umiru. Rekla sam sebi: ‘U redu je, umrijeću, u redu je, samo diši, samo zatvori oči’, zato što se pucalo na sve strane. Bili su mi jako blizu”.

List Izrael Hajom citirao je Elu, stanovnicu Kibuca Berija, koja se bojala za oca koji je otišao u sklonište nakon što su se oglasile sirene kao upozorenje na dolazeći raketnu vatru.

„Pisao mi je da su teroristi u skloništu, vidjela sam njegovu sliku na Telegramu iz Gaze. I dalje mogu da čujem rafale”, kaže ona.

Mnogi Izraelci izrazili su šok što izraelske snage bezbjednosti nisu stigle brže da im pomognu.

Za to vrijeme, na snimcima podijeljenima na Hamasovim kanalima vidjelo se kako su vojnici na izraelskim vojnim punktovima i u tenkovima zarobljeni ili ubijeni.

Isprva su mogle da se vide slike slavlja u Gazi dok su se zaplijenjena izraelska vojna vozila kretala ulicama.

„Zadovoljan sam onim što je Hamas uradio do sada, iz osvete za izraelska djela u Al Aksi”, rekao je mladić iz Gaza Sitija za BBC, govoreći od nedavnom porastu broja jevrejskih posjetilaca kompleksu u Istočnom Jerusalimu pod aneksijom Izraela tokom praznika.

Džamija Al Aksa je treće najsvetije mjesto u Islamu i takođe najsvetije mjesto za Jevreje, poznato kao Hramska gora.

Ipak, čovjek koji je napuštao stan nakon upozorenja da će izraelska vojska udariti u blizini, izrazio je strah zbog onoga što će se dalje dešavati.

„Zabrinuti smo, moja porodica je već izgubila radnju kad je Izrael pogodio kulu Šoruk u ratu 2021. godine”, rekao je on.

„Akcija koju je ovaj put pokrenuo Hamas je mnogo veća, tako da će reakcija Izraela biti još veća.”

Palestinske bolnice već su prepune žrtava posle izraelskih vazdušnih napada i masovnog razaranja.

Pojas Gaze – mala obalska enklava koja je dom oko 2,3 miliona Palestinaca – Hamas je preuzeo 2007, godinu dana nakon što je pobijedio na parlamentarnim izborima.

Izrael i Egipat su tada pojačali blokadu teritorije.

Ovaj kraj je i dalje siromašan, sa stopom nezaposlenosti od oko 50 odsto.

Posle ozbiljnog sukoba između Izraela i Hamasa iz 2021. godine, indirektni pregovori u kojima su posredovali Egipat, Katar i UN pomogli su da se osigura hiljade dozvola za stanovnike Gaze da rade u Izraelu i da se popuste druga ograničenja u zamjenu za relativni mir.

Prošlog mjeseca, kad su stotine Palestinaca započele proteste uz graničnu ogradu u pojasu kao podsjetnik na masovne demonstracije koje su započele prije pet godina, pretpostavilo se da je to djelo Hamasa i da mu je namjera da izvuče još ustupaka od Izraela i sredstava za pomoć od Katara.

Ti mali mitinzi sada djeluju kao diverzija.

Neki spekulišu da je to mogla biti prilika za proučavanje ograde pred infiltraciju.

Poslije ove najnovije operacije, izgleda kao da je Hamas čvrsto riješio da još jednom učvrsti reputaciju militantne organizacije.

Njegova povelja ostaje posvećena uništenju Izraela.

Govoreći na početku ofanzive, misteriozni vojni komandant Hamasa, Muhamed Deif, pozvao je Palestince i druge Arape da se pridruže akciji i „počiste izraelsku okupaciju”.

Veliko pitanje sada jeste da li će se Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu ili na drugim mestima u regionu odazvati njegovom pozivu.

Izrael nesumnjivo vidi potencijal za rat koji bi mogao da se otvori na više frontova.

Najgori scenario je da bi u sukob mogla da bude uvučena moćna libanska vojna grupa Hezbolah.

Za to vrijeme, izraelska vojska je naredila masovno pojačanje trupa.

Pored žestokih vazdušnih napada na Gazu, nagovijestila je i da tamo planira kopnenu operaciju.

Zarobljavanje izraelskih vojnika i civila, koje palestinski militantni žele da iskoriste kao živi štit ili ulog u pregovorima, ozbiljna su komplikacija.

„Trenutno smo zauzeti vraćanjem kontrole nad oblašću, najširim udarima sa posebnim naglaskom na oblast oko Pojasa Gaze”, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga kontra-admiral Danijel Hagari.

„Uradićemo veoma oštru i temeljnu reviziju.”

Iako je potpuna revizija možda još daleko, nema sumnje da će se izraelska obavještajna i bezbjednosna služba dugo pitati kako nisu predvidjeli ovu akciju i kako nisu uspjeli da spriječe njene ogromne posljedice.

Izvor: BBC na srpskom

Foto: YouTube/Printscreen (WSJ)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!