Poruka iz EU Srbiji: Pravda mora biti zadovoljena, moraju odgovarati oni koji stoje iza napada na Kosovu

“To je bio teroristički napad i kao teroristički napad treba da se istraži. Oni koji su za to odgovorni trebaju da odgovaraju pred licem pravde”, rekao je Stano

Evropska unije je istrajna u stavu da je ono što se događalo na sjeveru Kosova u nedjelju bio “gnusni teroristički napad” i kao takav treba da se tretira i istraži. EU se protivi veličanju zločinaca ili terorista.

To je ponovio Peter Stano, portparol Evropske unije za pitanja spoljne politike i bezbjednosti, povodom izjava koje dolaze iz Srbije da ubijeni napadači “nisu teroristi, već su se borili protiv terora”, kojima je odana počast u Srbiji u srijedu proglašenjem dana žalosti od strane države.

“Dopustite da ponovim vrlo, vrlo jasno stav Evropske unije o onome što se dogodilo u nedjelju. To je bio teroristički napad i kao teroristički napad treba da se istraži. Oni koji su za to odgovorni trebaju da odgovaraju pred licem pravde. Pravda mora biti zadovoljena i moraju odgovarati oni koji su planirali, izvršili i stoje iza ovog napada. To je vrlo jasno”, rekao je potrparol EU, prenosi “Jutarnji list”.

On je poručio da EU čeka okončanje istrage i jasnu sliku onoga što se dogodilo kako bi u skladu s tim bile usvojene potrebne odluke.

Mnoge zemlje EU su tražile sankcije protiv Srbije ukoliko se utvrdi veza Srbije s ovim terorističkim napadima i slanjem velike količine oružja koje je pronađeno u i oko srpskog manastira, gdje su se napadači sklonili.

Diplomate u EU smatraju da je Srbija proglašenjem dana žalosti za ubijene pripadnike oružane grupe koja je napada kosovsku policiju, što je EU označilo kao teroristički napad, “dala do znanja da se ne želi distancirati od takvih napada”.

Stano je rekao da se nikako ne smiju izjednačavati teroristi i žrtve terorističkih napada, da je EU odala počast kosovskom policajcu ubijenom u terorističkom napadu, ali se protivila proglašenju dana žalosti od strane Srbije za ubijene napadače.

“Vidjeli smo da je Srbija proglasila dan žalosti. U ponedjeljak je kancelarija EU u Prištini spustila zastavu na pola koplja kako bi odala počast ubijenom i ranjenom kosovskom policajcu, žrtvama gnusnog terorističkog napada. A napadači se ne smiju nikada izjednačavati sa žrtvama. Stoga EU delegacija u Beogradu u srijedu nije spustila zastavu na pola koplja”, rekao je portparol EU.

On je dodao da se EU “generalno temeljno protivi veličanju zločinaca i terorista i žaljenju istih”.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!