Snimak koji je raspametio Kijev: Ukrajinci vozilima probili “zmajeve zube”!

Ono što je ključno – tvrdi da su vozila u pokretu već iza zastrašujućih ruskih odbrambenih slojeva koja bi iste trebala zadržati

Sudeći prema analizama brojnih svjetskih stručnjaka, Ukrajina je značajno probila “zmajeve zube” i rusku protivtenkovsku odbranu. Gomilaju se reakcije na video koji prikazuje borbena vozila Marder i Stryker kako napreduju prema ruskim linijama. George Barros, vodeći analitičar s uglednog ISW-a, objavio je snimak u četvrtak.

Locirao je napad u blizini južnog sela Verbove. Ono što je ključno – tvrdi da su vozila u pokretu već iza zastrašujućih ruskih odbrambenih slojeva koja bi iste trebala zadržati.

Ukrajinska pješadija, tvrdi se, proteklih dana je probilo takozvanu Surovikinovu liniju, ali ne i njena vozila.

Barros, analitičar ISW-a za Rusiju, tvrdi da je Ukrajina na probijanju linije radila “proteklih nekoliko sedmica”, te da se “možda priprema za novi napad.”

Analitičar Rob Lee takođe je komentarisao navedeni video, rekavši da se čini da prikazuje napredovanje elitne ukrajinske 82. vazdušno – napadne brigade, piše “Jutarnji list”.

Poznato je da se pomenuta brigada bori u tom području i da u svom arsenalu od zapadne opreme ima i njemačke Marder i američke Stryker IFV.

Kako navodi Business Insider, snimak se nije uspio nezavisno provjeriti, kao što se nije uspjelo provjeriti ni koja je tačno jedinica u pitanju.

Podsjećamo, “Surovikinova linija”, koja se proteže preko okupirane teritorije u južnoj i istočnoj Ukrajini, složen je sistem ruskih odbrambenih tvrđava i prepreka, koji uključuje mine, protivoklopne jarke i betonske piramide poznate kao “zmajevi zubi”.

Oklopna borbena vozila Stryker svestrano su oružje s osam točkova koje su SAD poslale Ukrajini u januaru. Borbena vozila pješadije Marder, koja podsjećaju na lake tenkove i mogu prevoziti do šest osoba, Njemačka je nekoliko mjeseci kasnije poslala u Ukrajinu.

Ukrajinska 82. vazdušno – napadna brigada koja se sastoji od 2000 vojnika, prethodno je bila u rezervi, ali se pridružila protivofanzivnim naporima u avgustu.

Idi na VRH
error: Content is protected !!