Zbog obraćanja Zelenskog posvađali se Rama i ruski ambasador u UN-u: Premijer Albanije očitao lekciju Nebenzju

“Moram reći, kada od vas dolazi cijela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi, to je baš impresivno. Ali budući da ste nekoliko puta ponovili da je kršenje u tome da predsjednik Zelenski govori prije nego što govore članovi Vijeća, imam rješenje za to, ako se slažete. Vi zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće govoriti. Ono što je njega ovdje učinilo važnim i ono zbog čega je važno da mi prvo njega čujemo i da onda raspravljamo o tome, za to ste vi zaslužni, a ne mi”, odgovorio mu je Edi Rama.

U Njujorku zasjedaju Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Vijeće sigurnosti kojim predsjedava Albanija. Premijer Edi Rama ušao je u prepirku s ruskim ambasadorom o tome zašto ukrajinski predsjednik govori prvi. Rama je prvo objasnio da je tema rat u Ukrajini i da je to razlog, da je tako po pravilima. A onda je dao prijedlog.

“Želimo vas pitati – na osnovu čega ste odlučili dati riječ predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom prije nego što su govorili članovi Vijeća sigurnosti, od kojih su mnogi ovdje predstavljeni na nivou predsjednika i premijera?” upitao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja.

“Moram reći, kada od vas dolazi cijela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi, to je baš impresivno. Ali budući da ste nekoliko puta ponovili da je kršenje u tome da predsjednik Zelenski govori prije nego što govore članovi Vijeća, imam rješenje za to, ako se slažete. Vi zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće govoriti. Ono što je njega ovdje učinilo važnim i ono zbog čega je važno da mi prvo njega čujemo i da onda raspravljamo o tome, za to ste vi zaslužni, a ne mi”, odgovorio mu je Edi Rama, prenosi Index. 

Foto: Edi Rama i Volodimir Zelenski prilikom posjete premijera Albanije Kijevu

Idi na VRH
error: Content is protected !!