Rajnke: Crna Gora treba brzo da formira Vladu, Milatović kaže da je njegov stav nepromenjen

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, izjavio je, u vezi sa pregovorima o novoj crnogorskoj vladi, da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da “Crna Gora treba brzo da formira Vladu”, a ta Vlada, kako je navela, “treba da nastavi da podržava zajedničke EU i evroatlantske vrijednosti koje su javni stav Crne Gore od sticanja nezavisnosti, posebno od prijema u NATO”.

Ona je saopštila da to uključuje politiku koja bi osudila rusku agresiju, koja se zalaže za integritet ukrajinske teritorije i primjenjuje sankcije EU prema Rusiji.

“Istovremeno, ta politika bi podstakla aktivno učešće Crne Gore u NATO-u, zaštitila manjinska prava i podržala suverenitet susjednih zemalja i imala dobrosusjedsku politiku, uključujući Kosovo”, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke na konferenciji Digitalnog forenzičkog centra.

Ona je takođe kazala da je “od suštinskog značaja da postoji oprez kako bi se osiguralo da zlonamjerni akteri i zlonamjerne informacije ne izopače volju naroda, pošto su ljudi izabrali evropski put, glasali su prije svega za evroatlantske vrijednosti i partije”.

Ambasadorka Rajnke poručila je da Crna Gora može biti sljedeća članica Evropske unije, ali da “mnogo toga mora da se uradi”.

Mandatar za sastav 44. crnogorske vlade Milojko Spajić je 11. septembra najavio da ima podršku većine u parlamentu za njen izbor, i skoro mjesec dana zatišja u pregovorima, i dalje je neizvjesno hoće li lider Pokreta Evrope sad, pobjednika junskih izbora, uspjeti da obezbijedi tijesnu većinu od 41 poslanika u 81-članom parlamentu.

Spajićeva tvrdnja da ima većinu i bez poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore – nepoželjne zapadnim partnerima i građanskim partijama zbog dugogodišnje proruske profilacije – i Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića, te neslaganje sa tom odlukom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i pojedinih poslanika sa liste PES-a, otvorile su pitanje da li će 37-godišnji ekonomista uspjeti da dobije glasove svih poslanika svoje partije, ali i očekivanu podršku drugih lista.

Spajiću, koji za sada ima nedvosmislenu podršku Demokratske Crne Gore i lista manjinskih naroda, za izbor vlade je i dalje neizvjesna podrška i dva poslanika Socijalističke narodne partije, čiji lider Vladimir Joković je prošle nedjelje najavio da bi njihovi poslanici mogli da podrže samo vladu sa podrškom od najmanje 49 poslanika, koju mandatar u ovom trenutku nema.

Milatović: Stav o Vladi nepromijenjen

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je njegov stav o formiranju Vlade jasan i nepromijenjen i da je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spolje politike.

Time je crnogorski predsjednik reagovao na izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, da treba izbeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka, da je njegov stav o formiranju Vlade jasan i nepromijenjen i da je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spolje politike.

Milatović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da nema nikakvu poruku za Eskobara i da uvažava njegove stavove i mišljenja.

Uvažavam, naravno, sve stavove Sjedinjenih Američkih Država kao zemlje koja je nama strateški partner i mislim da je u tom pravcu, ono što je najvažnije, da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu zajedničke spolje politike koja je spoljna politika koja je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, koja je politika kredibilnog članstva u NATO-u, koja je politika savezništva“, naveo je Milatović.

Milatović je rekao da je kao predsjednik Crne Gore bio vrlo jasan kada je u pitanju spoljna politika Crne Gore i dodao.

Dok god su politički učesnici nekog i narednog kreiranja vlade Crne Gore na fonu tih programskih principa ja više ne vidim nikakav problem sa bilo čijim učešćem u toj vladi“, kazao je Milatović novinarima na Žabljaku.

Crnogorski predsjednik je naveo da “uvažava sve poruke naših strateških partnera”.

Možete naravno da je tumačite na ovaj ili onaj način. U svakom slučaju moj stav oko Vlade je jasan i nepromijenjen. Što se moje pozicije tiče ja mislim da je i slučaj “Tunel”(prokopavanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici) primjer gdje fokus mora da bude u narednom priodu, a fokus mora da bude na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sudstvo i tužilaštvo moraju da budu reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa krimilanim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru. Za reformu pravosuđa je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ koja se odnosila na kreiranje vlade bila je upućena upravo na potrebu smislene reforme pravosuđe”, kazao je Milatović.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, izjavio je, u vezi sa pregovorima o novoj crnogorskoj vladi, da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru.

Izvor: Glas Amerike

Foto: VOA/Predsednik Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!