Drama nakon bjekstva 75 krokodila: Niko ne zna gdje se nalaze, policija dobila naređenje da odmah puca (VIDEO)

Nestanak 75 sijamskih krokodila potvrđen je nakon oluje koja je u subotu i nedjelju pogodila suptropski grad

Vlasti grada Maominga na jugu Kine pozvale su stanovnike da se drže podalje od vodenih površina dok ne uhvate nekoliko desetina krokodila koji su pobjegli sa farme tokom poplava.

Nestanak 75 sijamskih krokodila potvrđen je nakon oluje koja je u subotu i nedjelju pogodila suptropski grad.

“Vlasti pokušavaju da drže stvari pod kontrolom, ali broj odbjeglih krokodila je prevelik”, navela je regionalna kancelarija za hitne slučajeve, a prenosi Vašington post.

Stanovnicima južnog gradskog okruga, gdje se nalazi farma krokodila, rečeno je da ostanu na oprezu i izbjegavaju izlaske i da se drže što dalje od vodenih površina.

Na snimcima se vidi kako se krokodili kreću poplavljenom ulicom oko jezera u Maomingu. Službenik iz gradskog odsjeka za hitne slučajeve potvrdio je da je pronađeno više od deset odbjeglih krokodila, ali da ih još više od 50 ima na slobodi.

Policija i hitne službe sa podvodnom sonarnom opremom mobilisane su za potragu, a više timova patrolira motornim čamcima.

“Nismo sasvim sigurni gdje se nalaze krokodili”, naglasio je jedan od pripadnika spasilačke službe koji učestvuje u potrazi.

Snage bezbjednosti stacionirane u tom području dobile su naredbu da ubiju svakog krokodila koji izađe iz dubokovodne zone.

Znakovi upozorenja postavljeni su oko poplavljenih farmi, prenosi “Kurir”.

Maoming i širu provinciju Guangdung pogodila su dva tajfuna u dvije nedjelje. Klizišta uzrokovana jakim pljuskovima u nedjelju i ponedjeljak usmrtila su najmanje sedam ljudi u susjednoj regiji Guangsi.

Maoming ima neke od najvećih farmi krokodila u zemlji sa pogonima za proizvodnju krokodilske kože u obližnjim gradovima. Krokodilsko meso takođe je lokalni specijalitet. Uzgoj i trgovina živim krokodilima dopušteni su prema kineskom zakonu, a slučajevi bega uzgojenih gmazova nisu neuobičajeni.

Krokodili su 2013. godine pobjegli sa farme u istom gradu nakon što je bodljikava žica oko farme zarđala i postala krhka zbog dugotrajnih poplava.

Dva mjeseca kasnije nekoliko desetina krokodila izašlo je iz ograđenog prostora u gradu Šantou nakon poplave.

Idi na VRH
error: Content is protected !!