U Njujork na zasijedanje Generalne skupštine UN-a idu i Milatović i Abazović, predsjednik dovodi devet saradnika

Delegaciju Crne Gore će predvoditi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u čijem sastavu će biti i Ivana Pejović, šefica Kabineta predsjednika, Marija Lakić Barfus, savjetnica predsjednika za vanjsku politiku, Mladen Grgić, savjetnik predsjednika za ekonomsku politiku, Biljana Papović, savjetnica predsjednika za politički sistem i unutrašnju politiku, Ivan Šikmanović savjetnik predsjednika za pravna pitanja, Olivera Vukajlović, savjetnica predsjednika za održivi razvoj, Milica Marinović, konsultantkinja za odnose za javnošću, Kancelarija predsjednika Crne Gore, Ivan Vučinić, oficir za protokol, Kancelarija predsjednika Crne Gore, i Milena Pejović Eraković, saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore

I predsjednik države Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović učestvovaće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u Njujorku, od 18. do 26. septembra.

Do sada se prilikom odlazaka na zasjedanje Generalne skupštine UN-a praktikovao sistem rotacije, odnosno da jedne godine zasjedanju prisustvuje predsjednik države, a druge premijer.

Prošle godine u Njujorku je bio Abazović, koji je sada i koordinator Ministarstva vanjskih poslova.

Sa predsjednikom i premijerom na put preko okeana otići će brojna delegacija.

Tako će u sastavu delegacije u kojoj je Abazović biti i otpravnik poslova u Stalnoj misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Vladimir Vučinić, šefica Kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Robert Markić; v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević, savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije Radivoje Koprivica, rukovoditeljka Kancelarije za održivi razvoj Aneta Kankaraš, I savjetnik u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Damir Šabanović i treći sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Jovana Bubanja.

U delegaciji Crne Gore koju će predvoditi Milatović su šefica Kabineta predsjednika Ivana Pejović, savjetnica predsjednika za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus, savjetnik predsjednika za ekonomsku politiku Mladen Grgić, savjetnica predsjednika za politički sistem i unutrašnju politiku Biljana Papović, savjetnik predsjednika za pravna pitanja Ivan Šikmanović, savjetnica predsjednika za održivi razvoj Olivera Vukajlović, konsultantkinja za odnose za javnošću Milica Marinović, oficir za protokol Ivan Vučinić i saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore Milena Pejović Eraković.

U najavi puta Milatovića za Njujork, iz njegovog kabineta je navedeno da će on predvoditi delegaciju Crne Gore na zasijedanju Generalne skupštine UN-a i Samitu o Ciljevima održivog razvoja.

“Na marginama ovog Samita planirani su brojni susreti sa visokim zvaničnicima drugih zemalja, akademskom zajednicom i crnogorskom dijasporom. U cilju jačanja angažmana i vidljivosti Crne Gore u multilateralnom sistemu, a kroz planirane aktivnosti na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN, delegacija predsjednika Crne Gore posebnu pažnju će posvetiti promociji kandidature naše države za članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u periodu 2026-2027. godine”, piše u najavi.

U Vladinom predlogu platforme za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija se navodi da Generalna debata obuhvata učešće šefova država ili vlada i ministara vanjskih poslova.

Abazović će kako piše u platformi biti u sastavu delegacije Crne Gore i učestvovaće na brojnim multilateralnim sastancima koji se organizuju na marginama 78. zasijedanja GS UN, uključujući Ministarski sastanak o Samitu o budućnosti; Sastanak na visokom nivou o prevenciji, spremnosti i odgovoru na pandemiju (PPPR); Godišnji samit “Concordia”; sastanak Grupe prijatelja Alijanse civilizacija (UNAOC); ministarski sastanak Grupe prijatelja za medijaciju; radni doručak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5); Brifing SB UN na visokom nivou o očuvanju mira i bezbjednosti u Ukrajini; radni doručak ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i RCC; ministarski sastanak Grupe prijatelja za odgovornost u Ukrajini (GoFAAU) i dr.

“Delegacija će, takođe, imati bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima zemalja učesnica, Ujedinjenih nacija i drugih organizacija”, navodi se u predlogu platforme, prenose Vijesti. 

Foto: Vlada Crne Gore

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!