Njemačka ima veliki problem sa nedostatkom stanova: Najteža situacija u posljednjih 20 godina

“U Njemačkoj bi se do 2025. prenamjenom moglo doći do 20.000 novih stanova jer mnogi kancelarijski kompleksi stoje prazni bez izgleda za ponovno iznajmljivanje”, kaže Helge Scheunemann iz kompanije za prodaju nekretnina JLL za ARD

U Njemačkoj bi se kriza s nedostatkom stanova mogla ublažiti pretvaranjem kancelarijskog prostora u stanove, javlja javni servis ARD.

“U Njemačkoj bi se do 2025. prenamjenom moglo doći do 20.000 novih stanova jer mnogi kancelarijski kompleksi stoje prazni bez izgleda za ponovno iznajmljivanje”, kaže Helge Scheunemann iz kompanije za prodaju nekretnina JLL za ARD.

On je ukazao na primjer finansijske metropole Frankfurta na Majni gdje je već nekoliko nebodera s kancelarijama preuređeno u objekte sa stanovima.

“U Frankfurtu su rano počeli s prenamjenom jer objekti sa stanovima donose veće prihode od objekta s kancelarijama za kojima, za razliku od stanova, već godinama postoji smanjena potražnja”, kaže stručnjak za nekretnine.

On je, međutim, rekao da prenamjena klasičnih kancelarija, za kojima od pandemije koronavirusa i pojačanog rada od kuće postoji sve manja potreba, neće moći riješiti problem drastičnog nedostatka stanova, nego se samo radi o “koraku u pravom smjeru”.

NEDOSTAJE 700.000 STANOVA

Prema studiji Pestel Instituta iz Hannovera, trenutno Njemačkoj nedostaje 700.000 stanova, što je najveći nedostatak stambenog prostora u posljednjih 20 godina. Najveća nestašica vlada u velikim gradovima gdje je nedostatak stambenog prostora postao velik problem za privredu koja sve teže pronalazi smještaj za stručnu radnu snagu.

Nedostatak stanova se povezuje s dolaskom velikog broja izbjeglica, ali i useljenika za potrebe tržišta rada, kao i drastičnim padom gradnje novih stanova. Zastoj u sektoru stanogradnje je nastao s porastom kamata, nedostatkom radne snage i porastom cijena građevnog materijala.

DRASTIČAN RAST STANARINA

Dalji problem na njemačkom tržištu nekretnina je i drastičan porast stanarina zbog čega je vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) najavila mjere koje bi ograničile porast stanarina na tri godine. Pritom stanarina ne bi smjela biti više od prosjeka za određeno stambeno područje, piše Index.hr.

Koalicioni partner SPD-a na saveznom nivou, Liberalno-demokratska stranka (FDP), se žestoko usprotivila tim planovima.

“SPD bi se trebao radije koncentsati na to kako ponovo stvoriti impulse za građevinu da ulaže u stanogradnju”, rekao je portparol FDP-a za stambenu politiku Daniel Froest i dodao da je “dovoljno stanova na tržištu najbolja zaštita za stanare”.

Foto: Berlin (Printscreen/Exploropia)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!