Je li ovo trenutak kad je Prigožin odlučio da će umarširati u Moskvu?: “Pogledajte ga, upalila mu se lampica!” (VIDEO)

“Pa, njihovo objašnjenje je to da je Wagner dosegnuo određenu autonomiju. Prigožin ima određene političke ambicije, mogao bi uzeti svoju privatnu vojsku, okrenuti je i uzurpirati moć u Rusiji”, govori mu. Nakon toga se Prigožin uozbilji i kaže mu: “Što se tiče marširanja na Moskvu, to je interesantan predlog, ali nisam razmišljao o tome”

Društvenim mrežama proširio se kratki video koji je nastao prije koji mjesec, a na kojem je snimljen razgovor šefa Wagnera Jevgenija Prigožina i ruskog vojnog blogera i jutjubera Semjona Pegova, poznatijeg kao WarGonzo.

Mnogi su sada uvjereni da je upravo ovo trenutak u kojem je Prigožin odlučio da će pokrenuti oružanu pobunu.

“Ne daju ti više oružja jer bi se mogao okrenuti protiv Moskve, napasti Kremlj. Je li ta pretpostavka neosnovana, ili…?”, pita Prigožina ruski vojni bloker.

“Hoću li umarširati u Moskvu?”, odgovara mu šef Wagnera, a WarGonzo mu zatim objašnjava na šta je tačno to upućeno, piše “Jutarnji list”.

“Pa, njihovo objašnjenje je to da je Wagner dosegnuo određenu autonomiju. Prigožin ima određene političke ambicije, mogao bi uzeti svoju privatnu vojsku, okrenuti je i uzurpirati moć u Rusiji”, govori mu.

Nakon toga se Prigožin uozbilji i kaže mu: “Što se tiče marširanja na Moskvu, to je interesantan predlog, ali nisam razmišljao o tome”.

“Ne, nisam ni sugerisao da to učiniš”, zaključuje bloger u kratkom videu.

Komentatori na Twitteru pišu kako se na videu tačno može vidjeti trenutak kad se Prigožinu “upalila lampica” nakon što je ruski bloger spomenuo marš na Moskvu.

PRIGOŽIN TRAŽIO SMJENU VOJNOG VRHA

Borci grupe Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke grupe Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Tražio je da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov – koje je kritikovao zbog, kako kaže, katastrofalnog vođenja rata protiv Ukrajine – dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će “osigurati pravdu” i kazao, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne policije Wagner u vazdušnom napadu, što je ministarstvo odbrane demantovalo.

PRIGOŽIN: CILJ NIJE BIO RUŠENJE VLASTI

U svom prvom obraćanju nakon pobune, u ponedjeljak, Prigožin je, između ostalog, rekao da cilj njegove pobune nije bio “srušiti postojeći režim i legalno izabranu vlast”.

“Marš je pokazao da postoji ozbiljna zabrinutost za bezbjednost u zemlji”, rekao je vođa Wagnera.

Prigožin je ponovio da je ruska vojska napala Wagnerov kamp projektilima i helikopterima, pri čemu je ubila 30 boraca Wagnera.

On tvrdi da je to bio direktan povod za “marš pravde” prema Moskvi, iako za tako nešto za sada ne postoje dokazi.

Idi na VRH
error: Content is protected !!