Šou na sahrani Berlusconija, došli Orban i “face” sa Bliskog istoka, ljudi skandirali: “Onaj koji ne skače je komunista”

Berlusconi je bio izrazito polarizujuća ličnost koja je postavila temelje za pojavljivanje drugih biznismena transformisanih u političare, poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, s karijerom ispresijecanom skandalima i pravnim bitkama

Italija se u srijedu oprostila od četvorostrukog premijera Silvija Berlusconija pogrebom koji je dostojan tajkuna živopisne biografije, u atmosferi u kojoj su njegove ožalošćene pristalice više nalikovali fudbalskim navijačima, a političari se svađali zaslužuje li kontroverzni političar dan nacionalne žalosti.

Gomile koje su mahale zastavama Fudbalskog kluba AC Milan koji je Berlusconi nekada posjedovao uzvikivale su “Silvio, Silvio”, dok je njegov kovčeg unošen u milansku gotičku katedralu, uz pratnju svečano odjevenih karabinjera s kacigama s perjem.

U katedrali je bilo oko 2.300 ljudi, uključujući žene, političare i biznismene koji su se družili s 86-godišnjakom tokom njegovog puta prema slavi i bogatstvu.

Berlusconi će biti kremiran, a njegov pepeo će se čuvati u mauzoleju koji je izgradio za sebe i porodicu na imanju pored Milana, rekao je izvor blizak porodici.

POLARIZUJUĆA LIČNOST

Berlusconi je bio izrazito polarizujuća ličnost koja je postavila temelje za pojavljivanje drugih biznismena transformisanih u političare, poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, s karijerom ispresijecanom skandalima i pravnim bitkama.

Pogrebna propovijed milanskog nadbiskupa Marija Delpinija naglasila je njegove mane, kao i kvalitete.

“Šta možemo reći o Silviju Berlusconiju? Bio je čovjek sa željom za životom, željom za ljubavi, željom za radosti.”

Podjele u pogledu Berlusconija bile su vidljive i na dan pogreba kada su se njegovi obožavaoci pred katedralom sporečkali s nekolicinom onih koji su došli da ga kritikuju, piše “Jutarnji list”.

“Imala sam toliku sreću da s 18 godina postanem članica Forza Italije. Imala sam sreću da ga upoznam”, rekla je Lucia Adiele, članica Berlusconijeve stranke koja je putovala gotovo 1.000 kilometara od svoga doma u Altamuri na jugu Italije.

U atmosferi koja je više ličila na fudbalsku utakmicu nego na sahranu, još jedna grupa Berlusconijevih pristalica je skakala gore-dolje uzvikujući: “Onaj ko ne skače je komunista”, uzrečicu koju je Berlusconi često koristio da diskredituje političke protivnike.

Na sahrani je bila većina italijanskih stranačkih čelnika, uključujući premijerku Giorgiju Meloni, čija je odluka da proglasi Dan nacionalne žalosti izazvala kritike nekih komentatora i političara. Stranka premijerke Meloni, Braća Italije, Salvinijeva Liga i Forza Italija najvažnije su stranke desničarske vladajuće koalicije.

OPOZICIJA UZDRŽANA

Neki opozicijski političari, uključujući bivšeg premijera Giuseppea Contea, odbili su da dođu na obred, a bivša ministarka lijevog centra Rosy Bindi rekla da se događa “neprimjereno osvećenje”.

Dan žalosti nije javni praznik, nego simbolični gest u kojem su na državnim zgradama zastave spuštene na pola koplja. Evropski parlament i Evropska komisija su takođe tako odlučile da odaju počast Berlusconiju.

Tomaso Montanari, rektor univeriteta u Sieni, odbio je da ispoštuje tu odluku, smatrajući da bi spuštanjem zastave na pola koplja za Berlusconija njegov Univerzitet “izgubilo obrazovni i moralni kredibilitet.”

Bindi, žena koju je Berlusconi često seksistički vrijeđao, rekla je da je Dan nacionalne žalosti “izraz nepoštovanja prema većini” koja se protivila Berlusconiju.

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella i bivši premijeri Mario Draghi i Mario Monti bili su na sahrani, kao i katarski emir Šeik Tamim bin Hamad al-Thani i irački premijer Mohammed Shia al-Sudani i mađarski premijer Viktor Orban.

Kovčeg je potom odvezen u vilu Berlusconi, gdje će bivši premijer ležati dok ga ne kremiraju za nekoliko dana.

Poruka njegovo petoro djece izišla je u najvažnijim otalijanskim novinama: “Najdraži tata, hvala ti za tvoj život, hvala ti za tvoju ljubav, uvijek ćeš živjeti u nama.”

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!