Kućica koja juri livadom zapalila Twitter, ubrzo je otkriveno o čemu je riječ: Iznenadićete se (VIDEO)

Deka je svoj stari Zaporožac preuredio u pravi dom s funkcionalnom peći i zidnim ukrasima. U ostvarenju nauma pomagao mu je brat, motor su sakrili od pogleda, a vozačevo sjedište ugrađeno je u dno automobila. Bočna ogledala zamijenili su ugrađenim kamerama

Snimak koji prikazuje kuću u pokretu dok prolazi ukrajinskim poljima u ponedjeljak je poharao društvene mreže. Neki korisnici su se divili, drugi su je ismijavali, a bilo je i optužbi za ratne zločine zbog toga što međunarodni zakoni zabranjuju maskiranje vojnih objekata i vozila kao civilne infrastrukture, piše Newsweek.

Ukrajinsko-ruski rat u proteklih 15 mjeseci je pokazao brojne primjere domišljatosti i tehničkih inovacija na bojnom planu, uključujući vozila mamce na naduvavanje koje su koristile obje strane.

“Mislio sam da me kreativnost Ukrajinaca u kamufliranju više ne može iznenaditi”, piše u opisu Twitter objave koja je prikupila više od dva miliona pregleda.

Brzo se povela rasprava u komentarima, a Newsweek je locirao prvobitnu objavu na Telegram kanalu Ukrcadet od 4. juna i čiji se žig nalazi na snimku. Daljim istraživanjem utvrđeno je da snimak ne prikazuje kamuflirano vozilo jer je nastao prije ruske invazije na Ukrajinu.

Analiziranjem videa Newsweek je pronašao izvorni snimak emitovan na ukrajinskom TV kanalu 34 telekanal u septembru 2020. godine. Druge vijesti iz istog razdoblja ukazuju na to da se radi o projektu “kuća na točkovima”, koji je pokrenuo farmer Mykola Deka u istočnoj Ukrajini.

Deka je svoj stari Zaporožac preuredio u pravi dom s funkcionalnom peći i zidnim ukrasima. U ostvarenju nauma pomagao mu je brat, motor su sakrili od pogleda, a vozačevo sjedište ugrađeno je u dno automobila. Bočna ogledala zamijenili su ugrađenim kamerama.

Novinari su pronašli Deku nakon što je Rusija pokrenula invaziju da vide kako se snalazi. Prema članku Radija Slobodna Evropa, Deka je ostao u Petrykivki, u istočnoj Ukrajini, i nastavio da se bavi umjetnošću, uprkos prijetnji od okupacije.

Idi na VRH

error: Content is protected !!