Predsjednik Opštine Pljevlja: Na svim opštinskim zgradama da budu srpske trobojke

“Kao predsjednik Opštine Pljevlja prekinuću praksu da se grad 21. maja pretvara u cirkusku predstavu, a vi i vaši odlazeći ideolozi ste zauvijek otišli u istoriju ukrašavajući grad izraubovanim ulicama i trotoarima”, rekao je predsjednik Opštine

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš uputio je zahtjev svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća da na zgradama istaknu srpske trobojke.

Vraneš je u zahtjevu naveo da je to u skladu sa članom 11 Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

U članu zakona na koji se poziva Vraneš piše da “u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno se vije i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice”.

“U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova iz stava 1 ovog člana, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice. Pravo iz st. 1 i 2 ovog člana ne može se koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo”, navodi se u tom članu.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Marko Tošić pitao je Vraneša, na sjednici lokalnog parlamenta, zašto nije nastavio dosadašnju praksu i naložio da se grad ukrasi državnim zastavama 21. maja, povodom Dana nezavisnosti.

Pitao je Vraneša i da li, kao predsjednik Opštine, priznaje Dan nezavisnosti kao državni praznik, pišu “Vijesti”.

Vraneš je odgovorio da se ne bi ni sjetio da je Dan nezavisnosti 21. maj, da ga Tošić na to nije napomenuo na sjednici.

“Takođe, kao predsjednik Opštine Pljevlja prekinuću praksu da se grad 21. maja pretvara u cirkusku predstavu, a vi i vaši odlazeći ideolozi ste zauvijek otišli u istoriju ukrašavajući grad izraubovanim ulicama i trotoarima”, rekao je predsjednik Opštine.

Kazao je da se na drugo pitanje odgovor može pronaći u odgovoru na prvo.

“Ovo je njegoševska Crna Gora, na koju se morate navići”, rekao je Vraneš.

Tošić je pozvao pozvao odbornike vlasti da pokrenu proceduru smjene Vraneša, a ako neće, oni će to uraditi.

“Ovo je prvi i posljednji put da Pljevlja za Dan nezavisnosti nisu ukrašena državnim zastavama”, rekao je Tošić.

U Pljevljima se 12. maja, na zgradi Opštine, pored crnogorske, zavijorila i trobojka bez obilježja, što je tada odobrio Vraneš.

On je tada “Vijestima” kazao da će trobojka na zgradi opštine “biti vječno”.

Bošnjačka nacionalna zastava tada je, dan ranije, po prvi put bila istaknuta na zgradi Opštine, povodom 11. maja – Dana Bošnjačke nacionalne zastave.

Foto: Dario Vraneš (pljevlja.me)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!