MANS: Nova podmetačina Abazovića umjesto jasnog odgovora ko je i zašto sakrio podatke

“Sa druge strane, kada je u pitanju “najtransparentnija Vlada, kako je naziva premijer Abazović, bilo bi dobro da nam objasni šta se krije iza isplata iz budžetske rezerve koje su realizovane u periodu od 15. do 21. maja ove godine”, kazali su iz MANS-a. Oni tvrde da je u dokumentu koje je objavilo Ministarstvo finansija skrivena svrha plaćanja, konto i program sa kojeg plaćanje izvršeno, kome su sredstva isplaćena i konačno iznos koji je uplaćen, kako kažu, nepoznatom dobavljaču

Dokumentacija o isplatama iz budžetske rezerve u kojoj su skriveni primaoci sredstava preuzeta je sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i svako se može uvjeriti da su optužbe Abazovića da je MANS samostalno mijenjao vladina dokumenta najobičnija podmetačina, kazali su iz te nevladine organizacije.

Iz MANS-a, prenose “Vijesti”, navode da nisu iznenađeni što premijer, suočen sa kritikom rada zbog, kako ocjenjuju, kontinuiranog skrivanja podataka o tome kako se troši novac građana, pokušava “jeftinim trikovima da još jednom obmane javnost”.

“Podatke o potrošnji kompletnog državnog budžeta, ne samo budžetske rezerve, tokom predizbornog perioda objedinjava ASK-a na način što odluke o potrošnji dobija od državnih instutucija, a nakon toga ih objavljuje na svom sajtu”, rekli su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, MANS je te podatke koristio u svojoj analizi, upravo, kako kažu, zbog činjenice da ih je kao obavezu iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ASK-u dostavilo nadležno Ministarstvo finansija.

“Za pretpostaviti je da su u Ministarstvu finansija znali u kom obliku se podaci o potrošnji budžeta nalaze na sajtu ASK-a, te da su podaci o korisniku sredstava sakriveni od javnosti”, dodali su.

Bilo bi dobro, smatraju, da se Ministarstvo finansija i ASK dogovore oko toga ko je redigovao dokument i kada kako bi građani Crne Gore imali punu informaciju zašto je objavljen dokument na kome su skriveni podaci o isplati iz budžeta.

“Sa druge strane, kada je u pitanju “najtransparentnija Vlada, kako je naziva premijer Abazović, bilo bi dobro da nam objasni šta se krije iza isplata iz budžetske rezerve koje su realizovane u periodu od 15. do 21. maja ove godine”, kazali su iz MANS-a.

Oni tvrde da je u dokumentu koje je objavilo Ministarstvo finansija skrivena svrha plaćanja, konto i program sa kojeg plaćanje izvršeno, kome su sredstva isplaćena i konačno iznos koji je uplaćen, kako kažu, nepoznatom dobavljaču.

“I dok je razumljivo da neke informacije zbog bezbjednosti moraju biti tajna, nevjerovatno je da niti jedan od pomenutih podataka nije dostupan građanima Crne Gore”, istakli su.

Iz MANS-a navode da su ove isplate samo dio od ukupno 160 pojedinačnih transakcija, za koje kažu, da je administracija premijera Abazovića sakrila od javnosti Crne Gore, dodajući: “I to samo u periodu mart-april”.

“Potpuno je jasno da se radi o preuzimanju najgore prakse prethodne vlasti i bilo kakva podmetačina i pokušaj obmane javnosti od strane premijera i njegovih saradnika ne mogu da sakriju tu činjenicu”, zaključeno je iz MANS-a.

Foto: MANS

Idi na VRH
error: Content is protected !!