Geolozi upozoravaju da Njujork tone pod težinom nebodera

„Kombinacija tektonskog i antropogenog slijeganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana ukazuje na sve veći problem duž obalnih i rječnih područja“, kaže Parsons i ukazuje na „ponovno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi koja može nagristi armaturni čelik i hemijski oslabiti beton uzrokujući i strukturno slabljenje“

Nova istraživanja Geološkog instituta Sjedinjenih Država pokazala su da Njujork zbog težine nebodera i ostalih građevina godišnje tone prosječno od jedan do dva milimetra, a neki djelovi tonu i puno brže.

Na prvi pogled to nije zabrinjavajuće, ali stručnjake brine činjenica da taj proces „Veliku jabuku“ čini izuzetno ranjivom na prirodne katastrofe, piše Njujork post.

Jedan od njih je voditelj istraživanja i geolog Tom Parsons iz Geološkog instituta Sjedinjenih Država koji kaže da je studija pokazala da je posebno ugroženo područje Donjeg Menhetna, ali i Bruklina i Kvinsa.

On i kolege izračunali su kumulativnu masu više od milion zgrada i procijenili da iznosi oko 764.000.000 tona, a zatim su čitavo područje podijelili na površine od 100 kvadrata i tako izračunali koliki je pritisak na kamenu podlogu svake zone. Potom su svoje račune usporedili sa satelitskim slikama koje mogu izmjeriti promjene u visini kopnene površine, a onda su mapirali očitavanja preko svojih procjena za cijeli grad da bi svoj model uporedili s podacima iz stvarnog svijeta.

Grad u kojem živi oko 8,4 miliona stanovnika suočen je sa opasnošću od poplava jer je upravo u tom području opasnost od porasta nivoa mora tri do četiri puta veća u odnosu na globalni prosjek duž atlantske obale Sjeverne Amerike, stoji u izvještaju stručnjaka.

Stanje mogu pogoršati uragani i oluje koji su sve češći i žešći, istakao je Parsons, podsjetivši na žrtve i veliku štetu koju su prouzrokovala dva nedavna uragana, Sendi (2012.) i Ida (2021.).

Emisija štetnih gasova, piše N1, utiče na to da se „smanjuje prirodna barijera vjetra duž istočne obale SAD-a, što znači češće uragane visokog intenziteta u nadolazećim dekadama“.

„Kombinacija tektonskog i antropogenog slijeganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana ukazuje na sve veći problem duž obalnih i rječnih područja“, kaže Parsons i ukazuje na „ponovno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi koja može nagristi armaturni čelik i hemijski oslabiti beton uzrokujući i strukturno slabljenje“.

Foto: Printscreen (8K World)

Idi na VRH

error: Content is protected !!